V naši družini … v mesecu oktobru molimo rožni venec

Objavljeno: 01. 10. 2022

|

V <em>naši družini</em> … v mesecu oktobru <strong>molimo rožni venec</strong>

Mesec oktober je Marijin mesec. 7. oktobra obhajamo praznik rožnovenske Matere Božje, ki nas še posebno spominja na pomen te lepe molitve, spominjamo pa se tudi Marijinega zadnjega prikazanja v Fatimi, kjer je Marija tri pastirčke: Lucijo, Frančiška in Jacinto, in po njih vse ljudi, vedno znova spodbujala k molitvi rožnega venca.

Morda omahujete, da je molitev rožnega venca za otroke pretežka, da v družini že tako komaj najdete čas za molitev ali pa nanjo preprosto pozabite, a prav mesec oktober je lepa priložnost, da vse te pomisleke prepoznate kot prazne.

Otroci zelo radi molijo rožni venec, še posebno, če vodenje molitve zaupamo njim samim. Družinska molitev rožnega venčka je lepa priložnost, da se ob ponavljanju očenaša, zdravamarij, slava Očetu ter O, Jezus, odpusti nam naše grehe … tudi majhni otroci naučijo moliti te molitve.

Rožni venček je preprost pripomoček za molitev. Lepe, tudi pisane rožne venčke, najdete v vseh katoliških knjigarnah. Rožni venček pa bo še bolj naš, če ga bomo iz lesenih kroglic, fimo mase ali drugih materialov izdelali sami. Potrebujemo zgolj vrvico in kroglice z luknjicami v sredini. Uporabimo lahko pisane kroglice ali enobarvne. Pri izdelavi pazimo, da pred in za kroglico za očenaš naredimo še dodatna vozla, da ju bomo ločili od preostalih kroglic, ob katerih bomo molili zdravamarije.

Zadostuje, da otrok, ki vodi molitev, zna zmoliti očenaš in zdravamarijo in uporabljati rožni venček. Pri jagodi, ki je z obeh strani odmaknjena od drugih, zmolimo očenaš, pri vseh ostalih pa zdravamarijo. Da sodelujemo vsi, tisti, ki vodi molitev zmoli samo prvi del molitve, nadaljuje pa celotna družina.

Ob molitvi otrokom razložimo, kaj pomenijo skrivnosti, o katerih bomo pri molitvi rožnega venca premišljevali. Pri tem nam je lahko v pomoč Sveto pismo za otroke, ob branju katerega si bodo otroci lažje predstavljali, kaj pomeni posamezna skrivnost. Otroci lahko vsebino posamezne skrivnosti tudi narišejo in jo ob napovedi skrivnosti, pokažejo vsem članom družine. V času molitve bomo tako dobro spoznali Jezusa in njegovo življenje.

Če so otroci še majhni si vzemite čas vsaj za desetko. Molitev lahko vodita starša, otroci pa bodo vajin zgled srkali z opazovanjem in posnemanjem. Presenečeni boste, kako otroci čutijo svetost teh trenutkov molitve.

Razlago, kako molimo rožni venec pa najdete na naslednji povezavi.


Pripravila: Mojca Bertoncel

Foto: Matevž Trdan

Povej naprej.