Četrtek, 20. oktober: Prišel sem, da vržem ogenj na zemljo

Objavljeno: 20. 10. 2022

|

Četrtek, 20. oktober: Prišel sem, da vržem ogenj na zemljo

Kakšen ogenj prinaša Jezus? Kaj bi rad dosegel? Razdeljenost zagotovo ni njegov cilj, a kaj hoče povedati s tako trdimi besedami? Na kaj v odnosih pomislimo ob besedi ogenj? Naj naštejem: strast, gorečnost, vnema, ognjevitost, hrepenenja …

Če postavimo to besedo o ognju v okvir ostalih Jezusovih izjav, lahko rečemo, da prihaja, da prinese ogenj pravega, resničnega, polnega življenja. Jezus prihaja, da prinese luč vere, v kateri bi življenje našlo svojo polnost. Kje se to začne?

Svet išče polnost življenja, a se ustavi v iskanju užitka in izživetja strasti. Področje, na katerem želi svet izpolniti svoje življenje, ni zgrešeno. Strasti so temelj našega življenja, le pot do izpolnitve ni v izživetju le teh, ampak v pravilni usmeritvi temeljnih hrepenenj, ki te strasti vodijo.

V tem pogledu razumem polnost življenja, ki ga prinaša Jezus: ne ubiti ogenj strasti, ampak ga usmeriti v cilj, ki nas dela resnično žive, uresničene, kot moške in ženske, v očetovstvu in materinstvu, vsakega na svojem mestu!,-* Jezus verjame, da moremo živeti polno, ne sterilno, ne mrtvo, polno, če se naslanjamo nanj in v njem črpamo moč za nošenje križa vsakodnevne odpovedi.

V hoji za Njim, pa naletimo še na eno težavo, ki se imenuje Resnica! Kaj je resnica, kdo ima prav? Kdor hoče živeti polno, ne more v odnosih le gladiti in dajati vsem prav. Ne, iskati mora resnico in se je v ljubezni scela okleniti. To pa prinaša spor med materjo in hčerjo, med sinom in očetom itd. A le resnica nas bo osvobodila, resnica, ki v človeku nikoli ne ugasne. Božja je, zato tli do konca. Bog ne obupa nad človekom, vedno čaka, da iskra resnice zaživi. Odprimo se tudi temu ognju in tvegajmo spopade, ki jih zvestoba Resnici zahteva.

Skupaj z Gospodom si srčno želim, da bi nas v Cerkvi zajel ogenj, ki ga Jezus prinaša na svet, da bi zaživeli polno, vsak svojo temeljno poklicanost moškega ali ženske, poročenega ali posvečenega, ter bi v tej polnosti razžarili svet v Njegovi resnici. Trdno verujem, da je samo v Njem odgovor iz blodenj tega sveta in zablod krajevne cerkve. Molimo goreče, da bi se ogenj že vnel!


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Getty images

Obj.: HŠ

Povej naprej.