Družinsko molitveno bogoslužje: Praznik vseh svetih

Objavljeno: 27. 10. 2022

|

Družinsko <em>molitveno bogoslužje</em>: <strong>Praznik vseh svetih</strong>

Zberemo se v družinskem molitvenem bogoslužju. Za delavnico pripravimo barvice in/ali pisalo. Izberemo voditelja bogoslužja in bralca.

 

POTEK


Voditelj: Začnimo v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.

Vsi: Amen.

Voditelj: Prisluhnimo današnjemu evangeliju po Mateju.

Bralec: Ko je Jezus videl množice, je šel na goro, in ko je sedel, so stopili k njemu njegovi učenci. Začel jih je učiti: »Blagor ubogim v duhu, kajti njih je nebeško kraljestvo. Blagor krotkim, kajti ti bodo deželo posedli. Blagor žalostnim, kajti ti bodo potolaženi. Blagor lačnim in žejnim pravice, kajti ti bodo nasičeni. Blagor usmiljenim, kajti ti bodo usmiljenje dosegli. Blagor čistim v srcu, kajti ti bodo Boga gledali. Blagor miroljubnim, kajti ti bodo Božji otroci. Blagor tistim, ki so zaradi pravice preganjani, kajti njih je nebeško kraljestvo. Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali in preganjali in vse hudo zoper vas lažnivo govorili. Veselite in radujte se, kajti veliko je vaše plačilo v nebesih.« (Mt 5,1-12)

Voditelj: Katero besedo smo v evangeliju najpogosteje slišali in kaj se nam zdi, da beseda pomeni?

Vsi: Odgovarjamo.

Voditelj: Besedo »blagor« lahko nadomestimo tudi z besedami »srečni tisti, ki so«. Prisluhnimo evangeliju še enkrat z novimi besedami.

Bralec: Ko je Jezus videl množice, je šel na goro, in ko je sedel, so stopili k njemu njegovi učenci. Začel jih je učiti: »Srečni tisti, ki so ubogi v duhu, kajti njih je nebeško kraljestvo. Srečni tisti, ki so krotki, kajti ti bodo deželo posedli. Srečni tisti, ki so žalostni, kajti ti bodo potolaženi. Srečni tisti, ki so lačni in žejni pravice, kajti ti bodo nasičeni. Srečni tisti, ki so usmiljeni, kajti ti bodo usmiljenje dosegli. Srečni tisti, ki so čisti v srcu, kajti ti bodo Boga gledali. Srečni tisti, ki so miroljubni, kajti ti bodo Božji otroci. Srečni tisti, ki so zaradi pravice preganjani, kajti njih je nebeško kraljestvo. Srečni vi, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali in preganjali in vse hudo zoper vas lažnivo govorili. Veselite in radujte se, kajti veliko je vaše plačilo v nebesih.«

Voditelj: Za katerega od blagrov, ki smo jih sedaj slišali, lahko rečemo da velja tudi za nas? Katerega bi pa lahko v mesecu novembru poskušali uresničevati?

Vsi: Se pogovarjamo, odgovore pišemo na plakat.

Voditelj: Skupaj zapojmo pesem V nebesih sem doma in izvedemo eno od predlaganih dejavnosti.

 

Gradiva:

Pesem V nebesih sem doma: https://www.youtube.com/watch?v=rBoS2t3ycBA

V NEBESIH SEM DOMA

V nebesih sem doma, to oznanjujeta

mi zemlja in nebo in vsaka stvar lepo.

V nebesih sem doma, od tega ne sveta
nebes se veselim, tja priti si želim.

V nebesih sem doma, kjer moji dragi že
se srečno vesele, si mene tja žele.

V nebesih sem doma, tam Jezus krono da,
tam je moj pravi dom, tam večno srečen bom.

 

Izdelava papirnatih sveč:

https://www.youtube.com/watch?v=Wu864WixZUI ali

https://www.youtube.com/watch?v=w00dPnMTprc

 

Vir: SKU
Foto: zajem zaslona
Obj.: BR

 

Povej naprej.