November 2022: Beseda starejšim, bolnim

Objavljeno: 04. 11. 2022

|

November 2022: <strong>Beseda</strong> <em>starejšim, bolnim</em> …

Pozdravljeni v mesecu novembru, ki se je  včasih imenoval listopad!

Res je povečini listje že odpadlo, kar pa ga  je še ostalo, se je pozlatilo. Tu predvsem mislim na mecesne v visokogorju. A tudi ti ne bodo dolgo zadržali svoje čudovite barve, ker jih bo pobelil sneg.

Podobno, kot se menjajo letni časi, se spreminjamo tudi mi. Mi starejši, invalidi in tisti, ki ste, kakor pravite bolj “vremenski”, to dobro razumete, saj gre to za del vas oz.  nas. Največja umetnost je, da sprejemamo posamezne situacije, tudi kar se tiče vremena, pa seveda visokih let in toliko drugih stvari.

Ena največjih in najtežjih situacij pa je, če kdo od naših  dragih umre. Namenoma sem uporabil to besedo, umre. Pogosto se namreč sliši, da je nekdo odšel od nas. Potem pa se zgodi, da otroci sprašujejo, kdaj se bo pa vrnila njihova ljubeča babica.

Vrnem se naj nazaj! Prepričan sem, da je prav v letošnjem letu umrl kdo od vaših dragih. Izrekam vam iskreno sočutje in sožalje. Ob prazniku Vseh svetih nas je duhovnik povabil: “da verujemo, da se s smrtjo njihovo življenje ni končalo, ampak spremenilo. Zato jim bomo namenili naše molitve  ter zanje Boga prosili usmiljenja in pomoči …”

Spet naj bom čisto oseben. Na praznik nadangelov Mihaela, Gabrijela in Rafaela je v našem samostanu redovnic na Dobrovi umrla 93-letna s. Mihaela. Zaradi covida je pri pogrebu sodelovalo le majhno število sester in drugih. Tudi sam nisem bil na pogrebu, tudi zaradi covida. Ja, tudi  duhovnik ni izvzet od pandemij. Tako sem prve oktobrske dni maševal kar v svoji “hišici”,  bi rekel v svoji čumnati. Ob uri pogreba sem odprl okno, postavil nanj zvočnik in nekatere sestre, ki niso smele v cerkev, so tako lahko prisostvovale maši.

Ta uvodnik končujem z mislijo, zapisano na začetku: Sprejemati je treba vsak dan in situacije, ki jih prinaša življenje. Da bi to zmogli tudi v starosti, invalidnosti in ob drugih težavah, vas vse blagoslavljam in pozdravljam.

Vaš bolnišnični duhovnik Šlibar

 

Liturgični koledar

Oktober 2022, leto C/II

1. november: Vsi sveti; Dan spomina na mrtve – d. p.

2. november: Spomin vseh vernih rajnih

6. november: 32. nedelja med letom – zahvalna nedelja

9. november: Posvetitev lateranske bazilike

13. november: 33. nedelja med letom

20. november: Kristus Kralj vesoljstva

27. november: 1. adventna nedelja – nedelja Karitas

 

Molitveni nameni svetega očeta

Apostolat molitve od vsega začetka, danes pa kot Papeževa svetovna mreža molitve, ki se posebej hrani z nameni, ki jih predlaga Sveti oče, ohranja in širi pobožnost Srca Jezusovega. Vabim vas, da se vsi, po­sebno starejši in bolni, pridružite tej molitvi.

Molitveni namen za mesec november 2022: ZA OTROKE, KI TRPIJO. Molimo  za otroke, ki trpijo:  za tiste, ki živijo na ulici, za žrtve vojne, sirote; da bi jim omogočili  dostop  do izobraževanja in do doživljanja družinske topline.

 

Utrinki vzporednih svetov (Metka Klevišar)

S kovčkom na samotni otok

Verjetno nam nikoli ne bo treba zares odgovoriti na vprašanje, kaj bi vzeli s seboj na samotni otok. Pa kljub temu ni slabo, če človek razmisli, brez česa ne bi mogel živeti nekje, kjer bi bil dolgo sam.

Sama sem med tistimi ljudmi, ki na to ne najdemo pravega odgovora. Čim starejša sem, toliko manj je stvari, ki se mi zdijo nepogrešljive. Mnogi izbirajo knjige, a morda bi bile čez nekaj let povsem drugačne, kot so te, ki se jim zdijo pomembne danes. Vsakdo izbira stvari glede na svojo lestvico vrednot. A ta je v vsakem življenjskem  obdobju drugačna.

Zdaj, ko svoje življenje počasi zaključujem, ugotavljam, da ne bi s seboj vzela ničesar. Vse, kar mi veliko pomeni, sem spravila k sebi, vase. Kar sem dragocenega našla v knjigah, je počasi postajalo del mene in mi pomagalo živeti. Na samotnem otoku bi si preprosto vzela čas in v miru o vsem tem razmislila, se za vse  zahvalila in radovedno počakala, kaj za tem še pride.

 

Priporočamo

* Svete maše bo radio Ognjišče v mesecu novembru prenašal iz župnijske cerkve sv. Jožefa delavca v Idriji ob 19h.

* Svete maše so na TV Exodus ob delavnik ob 6h, 12h, 18h in 24h, ob nedeljah pa ob 8.30, 12h, 13h, 18h in 19h.

* Vsak dan je rožni venec na radiu Ognjišče na sporedu že ob 5. uri.

* Vsako tretjo soboto v mesecu je na radiu Ognjišče Kateheza za bolnike. Tokrat bo 19. novembra ob 21. uri.

 

Angeli zate (p. Janez Šamperl)

Angel, ki drami

Kako rad bi, da bi vsi ljudje v miru živeli! / Da otroci ne bi trpeli! / Da bi se klošarjem nasmehnila sreča! / Da bi pravični podvojil vrste! / Da cerkve ne bi postajale muzeji / in da bi bogati za  revne vsaj malo skrbeli. / Da bi se v družinah zopet molilo in pelo! / Da bi mobiteli vsak dan vsaj za eno uro obnemeli! / Da bi vsi Frančiškovi edinost živeli / in da bi klic cerkvenih zvonov ponovno razumeli! / Da bi bolni in preizkušani olajšanje doživeli! / Da bi vsa vojna žarišča ugasnila / in da bi na svetu zavladala Božja bližin! / Med sestrami in  brati / želim še tisoče drugih stvari. / A mi pravi  angel, ki mi ne pusti spati: / Če res hočeš kaj narediti, / moraš najprej / kot Frančišek / sestopiti in gobavca poljubiti; / velike ‘svetovne skrbi’ / pa preložiti v Božje dlani, / ki ves svet objemajo / in ga držijo. / A angela glas slišijo samo tisti, / ki bedijo.

 

Smeh je najboljši zdravnik (Primož Prepeluh)

Pacient toži: »Gospod doktor, moj spomin je čisto zanič. Skoraj ničesar se ne spomnim.« – »Od kdaj pa imate težave s tem?« – »Katere težave?«

»Včeraj sva se sprla z ženo,« poroča Lovro. – »Zaradi česa pa?« – »Žena me je vprašala, kaj opazim pri  njenem dežniku, pa sem odgovoril: ”Prah!”«

»Koga imaš raje, teto Mici ali strica Franca?« vpraša Nika svojega bratca. Ta reče: »To ti bom lahko povedal po božiču!«

Marjan: »Moji ženi so ukradli kreditno kartico.« – »Grozno,« reče Tomaž. – »Sploh ne tako – tat zapravi veliko manj kot moja žena!«

»Dober večer, gospod!« pozdravi pijanček na ulici, »kam pa greste ob tako pozni uri?« – »K večerni pridigi!« – »Kaj, tako pozno greste v cerkev?« – »Kdo pa je rekel, da grem v cerkev? Grem domov k svoji ženi!«

Avtobus je nabito poln. Mladenič sedi in se dela, da spi. Starejše gospa, ki že nekaj časa stoji ob njem, ga potreplja po ramenih in vpraša: »Mladenič, pri kateri postaji naj se te zbudi?«

Mlad mož z gosto brado vstopi na avtobus. Vzdigne se starejši moški, ki ne mara bradatih moških in pravi: »Vsedite se, dedek!« Mladenič iz denarnice vzame petaka in ga vtakne v žep starejšemu: »Na fantek – za sladoled!«

 

Šopek Jedrc (Katarina Urh)

  • Kdorkoli že si, prah si in v prah se povrneš. To zagotovo!
  • Kar zastonj dobiš, nikdar ni vse le zate. Razdaj še drugim!
  • Če nisi sonce, ki kraljuje na nebu, bodi vsaj zvezda!
  • Ti si le kaplja. Vsi skupaj pa smo morje, ki objema svet.
  • Naj te ne skrbi, kaj bodo rekli ljudje.
  • V svojih besedah vedno prižigaj iskre, da bo vsem svetlo!

 

Vir: Miro Šlibar, [email protected]
Foto: Pexels
Obj.: BR
 

Povej naprej.