Ubogi hlapci smo

Objavljeno: 08. 11. 2022

|

Ubogi hlapci smo

Današnji evangelijski odlomek, ki ga pred nas postavlja evangelist, nič kaj prijetno ne zveni našim ušesom.

Življenje ni na strani tistih, ki ves čas nekaj domišljavo zahtevajo zase. Tudi Gospod čaka na vratih našega srca, da se naučimo preprosto prositi in ne zahtevati, preprosto dajati in si ne domišljati, preprosto narediti in ne čakati, da nam drugi naredijo. To bomo zmogli, ko se bomo zavedali, da ni vredno iskati nekaj, ampak le Nekoga. Še več. To bomo sposobni, ko bomo sprejeli, da nas je On že našel in nam služi. Le v milosti Njega, ki nas ljubi, spet odkrijemo, da smo lepi. Našli smo domačnost z Njim, ki nas je prvi ljubil in nas ljubi. On nas od znotraj navdušuje, da tudi sami ljubimo. Resnični služabnik je namreč Jezus, ki v popolni domačnosti in zaupnosti z Očetom služi vsem, da bi vse osvojil in pridobil za isto domačnost in zaupanje z Očetom, kot ju živi sam. On dobiva moč za svojo ljubezen iz domačnosti z Očetom. Enako velja tudi zate in zame in za vse nas, če smo njegovi učenci ali nekoristni služabniki.

Nekoristni pa nismo zato, ker bi nič ne storili. Nekoristni smo zato, ker ne glede na to, kaj in koliko delamo, na noben način ne moreno zaslužiti spoštovanja in ljubezni Boga. Tudi k njegovemu bogastvu ne moremo ničesar dodati, ne glede na to, kako se trudimo. Nekoristni pomeni ubogi, preprosti služabniki in nič več. Prav v tem je naš resničen časten naziv: nočemo biti ali imeti ničesar drugega kot, kar za nas hoče Gospodova ljubezen.

Če smo ubogi hlapci, kaj naj Bog z nami počne? Če smo nekoristni, smo mu samo v nadlego? Nažene naj nas, kot nažene nekoristnega hlapca pameten gospodar.

A nas Bog ne nažene. Ima tehten razlog za to.
Ubogi in nekoristni smo v pomenu, da bi vse, kar storimo, mogel namesto nas storiti kdo drug. Ko to vemo, potem se osvobajamo lažne samovšečnosti, ki se rada nadvse postavlja in občuduje samo sebe.
Osvobojeni te samovšečnosti pa moremo postati Bogu še kako koristni. Nekoristne hlapce nas Kristus imenuje zato, ker bi na vsako mesto, ki ga kdorkoli od nas zavzema, mogel postaviti koga drugega. Nihče ni nenadomestljiv. Jezus nas uči ponižnosti služenja, saj ko smo vse storili smo še vedno zgolj ubogi hlapci.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Getty image

Obj.: HŠ

Povej naprej.

Naslov

Na vrh