Kdaj bo prišlo Božje kraljestvo?«

Objavljeno: 10. 11. 2022

|

Kdaj bo prišlo Božje kraljestvo?«

Farizeji so namreč Jezusa vprašali: ‘Kdaj bo prišlo Božje kraljestvo?’ To je preprosto vprašanje, ki se porodi v dobrem srcu in se večkrat pojavlja v evangeliju. Kot na primer Janez Krstnik, ko je ves izmučen v zaporu, pošlje svoje učence, da vprašajo Jezusa, če je morda on tisti, ki mora priti ali pa je potrebno počakati na koga drugega. Potem se ponovno pojavi v drugem odlomku to vprašanje, tokrat nesramno: ‘Če si ti, stopi s križa.’ Vedno je dvom, radovednost o tem, kdaj bo prišlo Božje kraljestvo.

Jezusov odgovor je: ‘Božje kraljestvo je med vami.’ Tisto ‘veselo oznanilo’ v nazareški shodnici, ki ga je Jezus naznanil, potem ko so prebrali odlomek iz Izaije, pravi, da se je tisto Pismo izpolnilo danes in sicer med njimi. Kakor posejano seme raste od znotraj, tako Božje kraljestvo raste ‘naskrivaj’ med nami kot skrit dragulj ali zaklad, vendar vedno ponižno. Toda, kdo da rast temu semenu, kdo kaj stori, da vzklije? Bog, Sveti Duh, ki je v nas. Sveti Duh je duh krotkosti, duh ponižnosti, duh poslušnosti, duh preprostosti. On je, ki povzroča, da Božje kraljestvo od znotraj raste in ne pastoralni načrti ter velike stvari… Ne to, ampak Sveti Duh in to naskrivaj, povzroča rast in pride čas, ko se pojavi sadež.

Kdo je dobremu razbojniku v njegovo srce posejal seme Božjega kraljestva. Morda mama, morda rabin, ki jim je razlagal postavo… In potem je morda na to pozabil in je potem na skrivnem Sveti Duh povzročil rast. Vse to nam pove, da je Božje kraljestvo vedno presenečenje, saj nam je ta dar dal Gospod.

Jezus tudi razloži, da ‘Božje kraljestvo ne pride tako, da bi zbujalo pozornost. Tudi ne bodo govorili: ‘Glejte, tukaj je’ ali ‘Tam je”. Ni spektakel ali še kaj gršega, kot je karneval, kot se tolikokrat misli.

Božje kraljestvo se ne razkriva z ošabnostjo ali oholostjo, saj ne mara reklame, ker je ponižno, skrito in tako raste. Pomislil sem na to, kako so ljudje gledali na Marijo, ki je hodila za Jezusom: ‘To je mama… Najsvetejša žena, ampak na skrivnem, nihče namreč ni vedel o skrivnosti Božjega kraljestva, o svetosti Božjega kraljestva. In ko je bila ob križu blizu sinu, je ljudstvo govorilo: ‘Uboga žena, in sin takšen kriminalec, uboga žena…’ Nihče ni nič vedel. Božje kraljestvo torej raste vedno naskrivaj, saj Sveti Duh, ki je v nas, stori, da vzklije in obrodi sad.

Mi vsi smo poklicani, da prehodimo to pot Božjega kraljestva. To je poklicanost, je milost, je dar in je zastonj, se ne more kupiti. Bog je, ki nam da to milost. In vsi mi krščeni imamo v sebi Svetega Duha. Kakšen je torej moj odnos s Svetim Duhom, ki povzroča, da raste v meni Božje kraljestvo? To je zelo dobro vprašanje, ki si ga danes vsi postavimo: ‘Verjamem, zares verujem, da je Božje kraljestvo med nami in da je skrito ali pa mi je všeč spektakularnost?

Prosimo torej Svetega Duha za milost, da z močjo povzroči klitje v nas, v Cerkvi, da bo seme Božjega kraljestva postalo veliko in bo dajalo številnim ljudem zatočišče in sadove svetosti.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Getty image

Obj.: HŠ

Povej naprej.