Ste že romali po poti svetega Martina?

Objavljeno: 11. 11. 2022

|

Kategorije: Zanimivosti

Ste že <em>romali</em> po <strong>poti svetega Martina</strong>?

Sveti Martin je bil neutruden popotnik, ki je prepotoval domala vso takratno srednjo Evropo. Znano je njegovo potovanje v rodno Savario, da bi krstil svojo mater, pri čemer je gotovo potoval preko naših krajev, saj je takratna cestna povezava med Oglejem (Aquileia) in Sombotelom (Savaria) vodila preko Hrušice (Ad Pirum), Logatca (Mansio Longatico), Ljubljane (Emona) in Ptuja (Poetovia).

Potoval je tudi po drugih krajih današnje Evrope (vojsko je služil v Galiji, kamor je potoval iz Pavije mesta svojega otroštva; v bližini Milana je ustanovil samostan in tam nekaj časa živel; škofoval je v Toursu, potoval pa je tudi v Rim domnevno pa tudi v Sirmium (Sremska Mitrovica).

Potovanja, ki jih je opravil, zaznamujejo različne stopnje v njegovem življenju, ki se kasneje jasno izrazijo v zavzetem oznanjevanju krščanske ljubezni in nauka ter posredovanja resnice.

Ste vedeli, da tudi na naših tleh obstaja pot sv. Martina? Za njeno vzpostavitev od leta 2016 skrbi Kulturni center sv. Martin Tourski – Slovenija, katerega glavna naloga je koordinirati vse aktivnosti za vzpostavitev poti preko Slovenije ter ovrednotenje kulturne dediščine povezane z sv. Martinom na naših tleh.

Velika evropska kulturna pot sv. Martina Tourskega po latinsko Via Sancti Martini je namenjena romarjem, tistim, ki častijo sv. Martina Tourskega in drugim, pohodnikom, športnikom in vsem, ki imajo radi naravno in kulturno dediščino.

V Sloveniji jo imenujemo pot sv. Martina in je ena izmed 29 kulturnih poti Sveta Evrope. Na spletni strani Sv. Martin Tourski  tako romarji najdete vse informacije, ki jih potrebujete za na pot. Pot je razdeljena na 16 dnevnih etap, ki so opremljene z zemljevidi, informacijami o dolžini in času hoje ter turističnimi informacijami.

 


Vir: Spletna stran Sv. Martin Tourski 

Foto: http://www.viasanctimartini.eu/

Obj.: M. B.

Povej naprej.