Teden zaporov: Ko je eden izmed njih videl, da je bil ozdravljen, se je vrnil in z močnim glasom slavil Boga. (Lk 17,15-16)

Objavljeno: 14. 11. 2022

|

Kategorije: Uredniški izbor

<strong>Teden zaporov: </strong <em>Ko je eden izmed njih videl, da je bil ozdravljen, se je vrnil in z močnim glasom slavil Boga. (Lk 17,15-16)</em>

Odlomek iz Evangelija po Luku spremlja molitveno besedilo letošnjega tedna zaporov, ki ga pod naslovom Hvala za obhajamo med 13. in 19. novembrom. Teden zaporov po svetu že več kot štirideset let, v Sloveniji pa osemnajsto leto, krščanske skupnosti vabi k molitvi in skrbi za vse, ki jih zaznamuje zapor: za zaprte osebe in njihove svojce, za žrtve kaznivih dejanj in njihove skupnosti, za delavce in prostovoljce v zaporih in za kazenskopravni sistem. Plakat, ki vsako leto roma na naslove vseh slovenskih župnij in številnih skupnosti ter ustanov, letos prinaša zgodbe in molitve teh, katerih življenja je zaznamovalo hudodelstvo ali kazen zapora. Njihove življenjske zgodbe, pogosto težke, prežete s trpljenjem, bolečino, pa tudi s sočutjem, človeško in Božjo bližino, končno tudi nas sprašujejo: za kaj si pa ti hvaležen, hvaležna?

Gobavi možje iz evangeljskega odlomka kličejo iz trdega in brezupnega kraja na robu družbe, v bolečini in obupu. Bog usliši njihove molitve po Jezusu, ki že potuje in deluje v tem sovražnem kraju. In Jezus jih ne ozdravi samo fizično, njegovo sočutje jim pokaže, da jih Bog ljubi in ceni, da je mogoča obnovitev njihove pripadnost skupnosti in svobode. Samarijan, ki pa se vrne, da bi se zahvalil Jezusu, najde še globljo, trajno duhovno svobodo, spozna moč in zmožnost Kristusa, da ga povsem ozdravi – ob tem njegovo veselje in zahvala prideta neposredno iz srca.

Verujem, da Jezus ozdravlja in odrešuje, vem pa tudi, da vsak izmed nas potrebuje ozdravljenje in odrešenje. Vsak dan lahko prepoznavamo sadove človeške neodrešene in nezdravljene narave, težje pa nam je ob vsem tem prepoznati vse tiste male stvari, ki so dejansko velike, in za katere smo lahko hvaležni. Dejansko z izrazom hvaležnosti prepoznamo in priznamo njihovo vrednost. Samarijan, predstavnik ljudstva, ki so ga Judje zaničevali, je zmogel prav to: prepoznal je, da je ozdravljen, da lahko živi novo življenje. Če se odločimo, da tako kot ozdravljeni Samarijan vsak dan prepoznavamo tudi male stvari kot velike reči, ki nam jih je storil Bog, potem bo naše življenje lahko prežeto s hvaležnostjo, veseljem in slavljenjem Boga, tudi če smo še na poti skozi bolečino, stigmo in obup.

V tednu zaporov vsako leto molimo za svobodo, ozdravljenje, odpuščanje in pravičnost, zato tudi vas vabim, da skupaj zmolimo molitev tedna zaporov:

Gospod, Ti ponujaš svobodo vsem ljudem. Molimo za vse ljudi v zaporih. Razlomi vse obstoječe vezi strahu in osamljenosti. S svojo ljubeznijo podpiraj zaprte, njihove družine in prijatelje, zaposlene v zaporih in vse, ki zanje skrbijo. Ozdravljaj vse, ki so jih ranila dejanja drugih, še posebej žrtve kaznivih dejanj. Pomagaj nam, da si bomo odpuščali, ravnali pravično, ljubili usmiljenje in v ponižnosti hodili skupaj s Kristusom v njegovi moči in z njegovim Duhom danes in vsak dan. Amen.


Napisal: Robert Friškovec

Foto: Getty images

Obj.: HŠ

Povej naprej.