Takrat dvignite glave

Objavljeno: 24. 11. 2022

|

Takrat dvignite glave

Stiska, bolečina in negotovost so del življenja vsakega človeka. V našem času tudi hitenje, stresi, živčnost, neurejeni in trpeči odnosi. V evangeliju Jezus opisuje še težje trenutke stiske, ko se bodo »nebeške sile majale« in ko bodo ljudje »trepetali od strahu«.

Resnost teh evangeljskih besed zlasti občutimo takrat, ko trpimo ali ko vidimo nepravilnosti ter krivice v družbi in nas je strah za svojo prihodnost, prihodnost drugih, zlasti otrok.

Nas hoče torej še Jezus prestrašiti, ko obljublja še večjo stisko in strah, celo propad celega vesolja?

Ravno nasprotno! Kljub temu da bo med narodi velika stiska in bodo nastopili hudi časi, se tistim, ki zaupajo v Boga, ni treba bati. Ko se bodo dogajale najstrašnejše stvari, se spomnimo Jezusovega naročila: Dvignite glave, kajti vaše odrešenje se približuje.

 Bog tistih, ki zaupajo vanj, tudi v največji nesreči ne bo zapustil. Da bi pa prepoznali Gospoda, ki nevsiljivo vstopa v naše življenje, moramo biti čuječi.

Gospod nas v stiski ne bo zapustil. Če živimo iz vere, nam bo vedno, tudi ob hudi preizkušnji in zadnji uri, vlival mir ter dajal upanje. To je veselo Kristusovo oznanilo. Prosimo Gospoda, da mu bomo šli naproti z molitvijo in dobrimi deli, se varovali razuzdanosti in nepotrebnih skrbi ter bomo čuječi, da bomo zmogli v negotovosti, stiski in preizkušnji začutiti nadvse ljubečo Božjo bližino.

Združeni z Jezusom se počutimo varne kljub stiski med narodi, kljub zmedi časa. Potrebna pa je molitev, da ubežimo najhujšemu in zagledamo Jezusovo obličje, preden se zamenjata nebo in zemlja. Evharistični kruh nam daje moči za preživljanje stisk in težav. Brez tega bi zgubili smer in zgrešili cilj. Zato molimo danes tako: Gospod, zahvaljen za to, da nas sprejemaš, hraniš in varuješ. Sprejmi nas v svoje kraljestvo.

 


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Getty images

Obj.: HŠ

Povej naprej.