Slavim te, Oče, da si to prikril modrim in bistrim, razodel pa malim…

Objavljeno: 29. 11. 2022

|

Slavim te, Oče, da si to prikril modrim in bistrim, razodel pa malim…

Kdo so ti modri in razumni in kdo so mali?

Modri in razumni so najprej tisti, ki so prepričani, da ne potrebujejo nikogar, ki bi jim imel kaj povedati, ker že vse vedo. Česar ne vedo, tega ni. Kaj naj bi Jezus takim povedal? Sem spadajo tudi tisti, ki trdijo, da je glas vesti glas nikogar. Prav tako ni nikogar, ki bi sedaj ali po smrti presojal človekova dejanja. Dobro je, kar koristi, in slabo, kar škoduje. Na ta način merijo tudi resnico in laž.

Modri in razumni so dalje tisti, ki dopovedujejo sebi in drugim, da je vsa vrednost življenja v tem, kar človek poje, popije in se, kolikor se da, še drugje in drugače naužije. Prištejmo jim one, katerih modrost in razumnost je v denarju. Z njim si kupujejo ne samo hrano in obleko, temveč tudi službo in položaj, tožbo na sodniji, zmago na tekmi, karkoli drugega, povrh vsega pa še videz poštenosti.

Le kako naj bi se Jezus počutil med temi modrimi in razumnimi? Le kaj bi si mogli misliti o njem, če bi z njimi držal?

Veličino Božje skrivnosti se spozna samo v skrivnosti Jezusa. Skrivnost Jezusa pa je prav skrivnost ponižanja, ki prinaša odrešenje ubogim, tistim, ki so strti zaradi mnogih bolezni, grehov in težkih situacij. Zunaj tega okvira ni mogoče razumeti Jezusove skrivnosti. Prosimo Gospoda, da bi nas v tem adventnem času čim bolj približal svoji skrivnosti in da bi to naredil na poti, za katero On želi, da jo prehodimo: na poti ponižnosti, poti krotkosti, poti uboštva, poti čutenja, da smo grešniki. Tako pride On, da nas odreši, da nas osvobodi. Naj nam Gospod podari to milost.

Mali so pa tudi tisti, ki nosijo v sebi mir. Mir se vedno širi, nikoli ni pri miru, je rodoviten. Začne se v duši in se potem, ko je vse pomiril, vrne v dušo. Delati mir pomeni posnemati Boga. Ko se je Bog hotel pomiriti z nami in nam je odpustil, nam je poslal svojega Sina, da bi naredil mir, da bi bil Knez miru. Jezus nam v evangeliju pravi, kakšna mora biti drža za oblikovanje miru: ‘Slavim te, Oče, Gospod nebes in zemlje, da si prikril to modrim in razumnim in razodel malim.’ Nisi študiral, nisi pameten … postani majhen, postani ponižen, postani služabnik drugih. Postani majhen in Gospod ti bo dal razumeti, kako ustvarjati mir, in dal ti bo moč, da ga boš ustvarjal.

Naj bo naša molitev v tem adventnem času molitev za mir, da bi živeli mir v svoji duši, družini, skupnosti. Vsakokrat ko vidimo, da obstaja možnost za majhno vojno, doma, v srcu, v šoli, v službi, se zaustavimo in poskušajmo narediti mir. Nikoli, nikoli raniti drugega, nikoli. In kako to narediti? Ne govoriti slabo o drugih. Naj nam Gospod pripravi srce za rojstvo Kneza miru. A pripravi tako, da bomo mi naredili svoj del: pomirili svoje srce, svojo dušo, pomirili svojo družino, ustvarili mir v šoli, v skupnosti, na delovnem mestu. Da bomo ljudje miru.

…To so mali, med katerimi se je Jezus dobro počutil. Zaradi njih je slavil nebeškega Očeta.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Getty images

Obj.: HŠ

Povej naprej.