Adventna potrazmišljanja ob pričakovanju Jezusovega rojstva (tretji del)

Objavljeno: 09. 12. 2022

|

<strong>Adventna pot</strong> – <em>razmišljanja ob pričakovanju Jezusovega rojstva (tretji del)</em>

Dragi bralci,

dobrodošli na letošnji adventni poti pastoralnega portala pridi.com. V naslednjem mesecu bomo z vami delili pričevanja o doživljanju priprave na božič skozi oči različnih pričevalcev. Z nami bo družina Šavli, zakonca Kokalj, študentka Elektra Korošec in duhovnik Matic Lesjak.

Vsak teden bodo delili svoja doživljanja, aktivnosti, molitve in izzive s katerimi se srečujejo ob pripravi na Kristusov praznik.

Vabljeni k branju!

družina Šavli

Filip mi pravi včeraj pri večerni moltivi ob venčku: “Mami, v nedeljo bodo pa že tri, veš!” Ja, mu rečem in si mislim, ŽE!

Tretja adventna nedelja oziroma tretja svečka ima simbol veselja. In sva z Janom en večer razmišljala, ko sta fanta že sladko smrčala, a smo veseli? Znamo biti veseli? Zagotovo je bilo v zadnjem tedenu, ko je godoval Miklavž, veliko mero iskrenega veselja opaziti na obrazih fantov, ko sta zjutraj zagledala obdarjeno mizo in prazen krožnik piškotov, kar je pomenilo, da je Miklavž sladkosned in pojedel nočno malico. Seveda je bilo veselje vidno tudi na najinih obrazih, kako ne, ko gledaš to iskreno otroškost in domišljijo.

Med adventom nas z veseljem zagotovo navdaja in polni večerna, družinska molitev, ko ob venčku zmolimo in zapojemo. Vsak dan se trudimo poiskati tudi stvari, za katere smo hvaležni, da so se zgodile in so nas veselile. Kot mamici in atiju nama srce napolni veselje in hvaležnost vsakič, ko se Filip pri molitvi zahvali za mamico, atija, Štefana in doma (beri: DOM). Takrat ne potrebujeva ničesar drugega, to je vse. Samo ljubeče se nasmehneva drug drugemu Da je otrok vesel, da nas ima in da ve in čuti, da se imamo radi. Tudi, če kdaj kaj “prekipi.” Če potegneva črto, bi lahko rekla da je v najinem življenju zagotovo izvir veselja dom, najina fanta, družina. Prostor, kjer lahko rastemo, se učimo drug od drugega, se imamo radi, se jokamo, kregamo, znamo opravičiti, se objamemo, se pokrižamo, … Fantoma zagotovo želiva dati zgled, da je Bog na prvem mestu, saj pri Njem je veselje in On je tisti, ki ima vedno veselje nad nami, tudi ko mislimo, da nas nihče ne mara.

V tem tednu nas časa izdelovanje voščinic za družino in prijatelje. Ja, začnemo malo prej, da nam v zadnjem tednu pred božičem ne zmanjka časa za vse. To je zagotovo ena res vesela, družinska aktivnost, pri kateri se potrudimo, da sodelujemo vsi. Četudi je vse popackano in polepljeno, imamo na koncu ponosne nasmehe na obrazih.

V tem tednu se prične tudi božična devetdnevnica, ki jo bova predvsem midva z Janom poskušala izkoristiti za pripravo na praznik, mogoče tudi kot pomoč pri pripravi na božično, sveto spoved. Ta je zagotovo tista, ki bo pred prihodom Deteta poskrbela, da bova/bomo lahko veseli na notri kot tudi na zunaj.

Za konec delimo z vami že tretjo kitico pesmi, ki jo fanta pojeta v vrtcu in smo jo morali vključiti tudi k naši večerni molitvi.

“Na adventnem vencu, tretja sveča že gori, za ljubezen pravo naj nam da moči. Jezus in Marija čakata na nas, z njima preživimo ta adventni čas. “

zakonca Kokalj

Miklavž je svoja darila razdelil, na adventnem vencu gorita že dve svečki, prva posodica božičnega žita je posejana na dan svete Barbare, druga posodica čaka na praznik svete Lucije. Ker je ena od vnukinj Lucija, bova šla ta dan, kot imava navado za godovne dni najinih dragih, k sveti maši z mislijo in prošnjo prav za našo Lucijo.

Praznik Jezusovega rojstva se približuje z velikimi koraki. Čas je za pripravo  božičnih voščilnic. Ker sva še »stare šole«, voščilnice za praznike pošiljava še po klasični pošti. Vsa leta sva pripravljala svoje voščilnice, jih ne kupiva. Oziroma smo jih prej še kot družina. Bile so vseh vrst: od pobarvank, lepljenk, iz naravnih materialov, praskank, zgibank, striženk … in še kaj  bi se lahko našlo. Odkar sva spet sama, pa jih običajno izdelava v računalniškem formatu in jih natisneva. Mož nariše risbo ali sliko, jaz dodam pesem. Vse skupaj primerno računalniško oblikujeva in natisneva in razreževa ter voščilnice spraviva v kuverte, nalepiva znamke in razpošljeva na kakih 60 naslovov – vsem sorodnikom, prijateljem, zakonskim parom iz zakonskih skupin, pa še komu … Upava, da jim s tem polepšava pripravo na praznik.

Kar se pa tretje adventne nedelje tiče ali nedelje Gaudete, pa prilagam uvod v pozdrav miru iz leta 2019 – to je bil še čas pred korono, ko smo si pri pozdravu miru še podajali roke …Tisto leto smo imeli na adventnem vencu v cerkvi tri vijolične sveče in eno rožnato – za tretjo adventno nedeljo, ko je imel mašnik oblečen tudi rožnati plašč.

Tretjo smo svečko na venčku prižgali.

Letos se rožnato sveti –

nedeljo veselja smo zaznamovali …

Spet srca bo treba odpreti –

veselju, da bliža se radostni čas,

sreča nebeške bližine,

saj Dete božje spet pride med nas,

da nam dá svoje topline …

Ker pa do tákrat še nekaj je dni,

da prostor mu v srcu zgradimo,

ozrimo okrog se na druge ljudi:

mir božji si zdaj podelimo.


Zapisali: Družina Šavli in zakonca Kokalj

Foto: SMaggi/Getty images

Obj.: HŠ

Povej naprej.