V naši družini praznujemo … god svete Lucije

Objavljeno: 13. 12. 2022

|

<em>V naši družini</em> praznujemo … <strong>god svete Lucije</strong>

Uvod

Sveta Lucija je živela v Sirakuzah na Siciliji ob koncu 3. stoletja. Njen god praznujemo 13. decembra. Po legendi naj bi se njen snubec zaljubil v njene oči, ona pa si jih je iztaknila oči in mu jih poslala. A angel ji je prinesel druge … Užaljeni zaročenec jo je prijavil, da je kristjanka. Takoj so jo vrgli v ječo. Ker kljub grožnjam ni hotela zatajiti svoje vere, so jo mučili. Ostala je trdna in neuklonljiva. Končno so jo obglavili. Sveta Lucija je zavetnica vida. Skoraj na vseh upodobitvah ima v rokah pladenj, na katerem so oči.

Današnja Božja beseda

Pojdite na hozana.si, kjer najdete besedilo Božje besede za god sv. Lucije.

Dejavnost, ki spodbuja izkušnjo vere

Poznate pregovor: »Sveta Lucija žito sadi?« Že naši predniki so namreč na ta dan v majhne posodice sejali žito. Z otroki poiščite plitev cvetlični lonček (lahko tudi več) in ga napolnite z zemljo. Vanj posejte pšenično seme, ki ga dobite v kmetijskih in drugih prodajalnah (običajno je označeno kot božično žito). Da žito ne bi prehitro vzklilo, lonček postavite na nekoliko hladnejše mesto v stanovanju. Danes so namreč naši domovi veliko topleje ogrevani, zato bo žito klilo hitreje kot nekdaj. Na sveti večer božično žito postavite k jaslicam, kjer naj ostane vsaj do praznika Gospodovega razglašenja ali svetih treh kraljev.

Spodbuda za pogovor

Z očmi vidimo in občudujemo lepoto stvarstva. Z njimi vidimo tudi dobroto ljudi, s katerimi živimo. Katere dobre lastnosti imamo člani naše družine?

Današnja molitev

Sveta Lucija pomagaj nam, da bo naš pogled vedno čist, da bomo lahko videli vse dobro, ki nas obdaja. Naj bomo tudi mi sami s svojimi dejanji Kristusova luč za druge. Amen.

Foto: splet

Pripravila: Mojca Bertoncel

 

Povej naprej.