Misli o O-antifonah pred božičnim praznikom: O, vzhajajoči svit …

Objavljeno: 21. 12. 2022

|

Kategorije: Vera

Misli o <strong>O-antifonah</strong> pred božičnim praznikom: <em>O, vzhajajoči svit … </em>

21. december, peti dan božične osemdnevnice

Kralja, ki prihaja, pridite, molimo!

»O … vzhajajoči svit večne luči in sonce pravice, pridi in razsvetli vse, ki sedijo v temi!”

Danes se še bolj zazrimo v Marijo. Noseče žene so še lepše kot sicer, saj odsevajo nekaj Božjega; vsak otrok je Božja stvaritev. V Mariji je to še močneje vidno, saj je njen sin “vzhajajoči svit večne luči” in “sonce pravice”, ki vzhaja.

Ko zremo Marijo na koncu nosečnosti, zremo jutranjo zarjo tega Sonca, tik predno se bo pokazalo na obzorju zgodovine. Pravzaprav ob tem pogledu ne bi smel izgubljati besed … Le zreti bi moral … Če nismo danes, pričakajmo morda jutri ali v naslednjih dneh sončni vzhod, čas tik predno se na obzorju pojavi sonce, da še bolj doživimo duhovni vzhod “sonca pravice”.

Njegova svetloba je namenjena vsem, ki jih obdaja tema v najrazličnejših variantah, da jo razblini. Da razblini naš greh z našo krivdo vred. Pravzaprav se je to že zgodilo, zato lahko v teh dneh že s hvaležnostjo v srcu to slavimo in se Vzhajajočemu zahvaljujemo.

Si morda v “temi”, morda nejevoljen, nezadovoljen z dogodki življenja, žalosten, ker ne gre povsem po tvojih pričakovanjih, razočaran nad dogajanjem? … Te mučijo skušnjave? … Prav zate vzhaja “svit večne luči”! Lahko pa prihaja za druge tudi po tebi! Pozabi na svojo “temo” in stopi k bratu ali sestri v “temi”, morda želi Vzhajajoči danes uporabiti tebe! Ne zamudi priložnosti!

 


Pripravil: upokojeni nadškof dr. Marjan Turnšek

Foto: Unsplash

Obj.: M. B. 

Povej naprej.