Misli o O-antifonah pred božičnim praznikom: O, kralj narodov …

Objavljeno: 22. 12. 2022

|

Kategorije: Vera

Misli o <strong>O-antifonah</strong> pred božičnim praznikom: <em>O, kralj narodov … </em>

22. december, šesti dan božične osemdnevnice

Kralja, ki prihaja, pridite, molimo!

“O … kralj narodov, vsem zaželeni, vogelni kamen, ki povezuješ Božje in človeško: pridi in reši človeka, ki si ga iz prsti naredil.”

V Mariji je dozorel za prihod na svet “vogelni kamen”, ki povezuje Božje in človeško v nedeljivo enoto. To je neizmerno upanje in zagotovilo za našo rešitev. Zaenkrat še zremo to “povezavo” v Mariji. Ona je omogočila povezavo človeka, narejenega iz prsti, z Bogom, ki ni narejen iz prsti. Neverjetno! Česa takega si ni mogla zamisliti nobena domišljija, odkar biva človeštvo. Povsem edinstvena novost! In Marija nosi v sebi ta “zaklad”, ki prihaja na svet, da odgovori na klic “prahu”: “Pridi in reši človeka!”
Marija nam ponuja “možnost”, kako povezati Božje in človeško. Tako kot spočne Sina, ki je Božji in njen hkrati, tako tudi misli, govori besede in dela vsakdanja dejanja tako, da so hkrati Božja in njena, saj je njeno ime “polna milosti”.

To je tudi naša pot: povezovati Božje in človeško vsak trenutek. Potrudimo se danes na to misliti ves dan, ko bomo z Marijo in Jožefom stopali že sedmi dan proti Betlehemu.

 


Pripravil: upokojeni nadškof dr. Marjan Turnšek

Foto: Unsplash

Obj.: M. B. 

Povej naprej.