Misli o O-antifonah pred božičnim praznikom: O, Emanuel…

Objavljeno: 23. 12. 2022

|

Kategorije: Vera

Misli o <strong>O-antifonah</strong> pred božičnim praznikom: <em>O, Emanuel… </em>

23. december, sedmi dan božične osemdnevnice

Kralja, ki prihaja, pridite, molimo!

 »O … Emanuel, Bog z nami, naš kralj in zakonodajalec, pričakovanje narodov in njih rešitelj: pridi in nas reši, Gospod, naš Bog.«

Predzadnji dan priprave še posebej začutimo »Boga z nami«, saj je praznik pred nami. O-antifona nas vabi, da ga prepoznamo kot našega »kralja« in »zakonodajalca«. Ni politik ali državni voditelj, ki postavlja človeške zakone. Jezus je zakonodajalec, ki edini zakon, Očetovo voljo, najprej sam izpolni.

“Žrtve in daritve nisi hotel, a telo si mi pripravil. Tedaj sem rekel: Glej, prihajam …, da izpolnim, o Bog, tvojo voljo.”

To je Jezus povedal o svojem prihodu na svet. Oče mu je v Mariji podaril telo, da bi ga mogel darovati. Zato mu ni bilo treba darovati živali ali drugih darov. Tudi nam jih ni treba. Vsak ima telo, da ga podarja v ljubezni. Bog želi naše polno življenje in to pomeni darovanje samega sebe v odnosih ljubezni. Take nas je ustvaril in takšni smo mu v veselje. Kot Marija, ki je takoj po spočetju že pozabila nase in odhitela na pomoč teti Elizabeti. Tudi to je spadalo v njeno ponudbo: “Zgodi se mi po tvoji besedi.” Ko je telo ponudila Jezusu za prvi zemeljski dom, je hkrati ponudila svojo pomoč Elizabeti in jo  vso zgodovino ponuja vsakemu izmed nas. Sama pa je živela svojo majhnost povsem sproščeno in samoumevno. Kaj zmore vera! To vero je Elizabeta blagrovala.

S takšnim izpolnjevanjem Očetove volje bomo z izpolnjenim življenjem in srcem polnim veselja praznovali Jezusov rojstni dan.

 


Pripravil: upokojeni nadškof dr. Marjan Turnšek

Foto: Unsplash

Obj.: M. B. 

Povej naprej.