Silvestrovo ali drugi sveti večer

Objavljeno: 31. 12. 2022

|

Kategorije: Uredniški izbor

<strong>Silvestrovo</strong><em> ali drugi sveti večer</em>

V katoliški cerkvi obhajamo tri svete večere (24. 12., 31. 12. in 5.1.). Danes je god sv. Silvestra, kar naznanja zadnji dan leta, ko naj bi se družina zahvalila Bogu za vse prejete milosti v preteklem letu in ga prosila za pomoč v novem. Poleg udeležbe pri zahvalnem bogoslužju v cerkvi, naj bi tudi doma našli čas za skupno molitev, v katero vključi blagoslov doma s kropljenjem in kjer je možno tudi kajenjem (s takšnim kadilom, kot ga uporablja duhovnik v cerkvi).

Bogoslužje začnemo pri družinski mizi, na katero smo postavili križ, svečo, Sveto pismo, blagoslovljeno vodo in če je mogoče pripravimo tudi kadilo. Otrokom lahko damo v roke njihove krstne sveče. Prižgemo svečo oz. sveče in obred začnemo s primerno pesmijo ali glasbo ali samo z znamenjem križa.

Oče ali mati začneta z znamenjem križa:
V imenu očeta in Sina in Svetega Duha.
Vsi odgovorijo:
 Amen.

Eden od staršev prebere naslednje besedilo ali pove kaj podobnega:

Potekajo zadnje ure starega leta. Ob tej priložnosti se ozrimo v preteklo leto in poglejmo naš duhovni napredek v dobrem, v modrosti, v odpuščanju, v obisku svete maše, družinske molitve. Ali smo se res trudili v teh stvareh? Kakšno dogodki so se v tem letu dogodili v naši družini? Ko se oziramo na prehojeno pot v tihoti kličimo Božjega blagoslova na vse naše trenutke preteklega leta, na dogodke veselja in radosti, še posebej pa na naše težke, boleče in trpeče dogodke. Naj pride Božji blagoslov na našo skupno prehojeno pot tega leta.

V tihoti naj vsak zase premisli svoje življenje v preteklem letu in kliče Božjega blagoslova na vse trenutke in dogodke v tem letu.

Nato eden od članov družine prebere Božjo besedo.
Mt (6,25.31-34)

Berilo iz svetega evangelija po Mateju
Jezus nam pravi: »Ne skrbite za svoje življenje, kaj boste jedli ali kaj boste pili, in ne za svoje telo, kaj boste oblekli. Ali ni življenje več kot jed in telo več kot obleka? Ne skrbite torej in ne govorite: ›Kaj bomo jedli ali kaj bomo pili ali kaj bomo oblekli?‹ Po vsem tem sprašujejo pogani. Saj vaš nebeški Oče ve, da vse to potrebujete. Iščite najprej Božje kraljestvo in njegovo pravičnost in vse to vam bo navrženo. Ne skrbite za jutri, kajti jutrišnji dan bo skrbel sam zase. Dovolj je dnevu njegovo zlo.«
Božja beseda.

Vsi odgovorijo:
 Bogu hvala.

Če je možno, se pogovorimo o prebranem odlomku. Nato molimo naslednjo molitev:

Gospod mojih ur in mojih let. Dal si mi veliko časa. Čas je že za menoj, čas je še pred menoj. Bil je moj in bo moj in podaril si mi ga ti. Zahvaljujem se ti za vsak udarec ure in za vsako jutro, ki ga vidim. Ne prosim te, da mi daš več časa. Prosim te za modrost, da bi vse ure napolnil.
Prosim te, da bi znal nekaj svojega časa ohraniti za to, kar ni ukaz in dolžnost: nekaj za tišino in zbranost, nekaj za igro in razvedrilo, nekaj za ljudi ob robu mojega življenja, ki potrebujejo človeka.

Prosim te za prizadevnost, da svojega časa ne izgubljam, ne zapravljam, ne tratim. Vsaka ura je kot košček njive: rad bi jo preoral, rad bi v brazde sejal ljubezen, take misli in besede, ki bodo obrodile sad. Gospod, blagoslovi moje leto!

Nato oče ali mati molita naslednjo blagoslovno molitev, vsi stojijo:

Bog, naš Oče, ob sklepu starega leta se ti iz vsega srca zahvaljujemo za vse prejete milosti in vsak trenutek življenja: srečen in manj srečen. Vse to darujemo tebi in te prosimo, blagoslovi nas, naše življenje in naš dom, da nas bo vse, kar se v njem dogaja in se bo dogajalo, vodilo k tebi. Po Kristusu, našem Gospodu.
Vsi odgovorijo:
 Amen.

Nato oče ali mati pokropita z blagoslovljeno vodo (če je kadilo tudi pokadita) hišo oz. stanovanje. To lahko naredimo v popolni tišini ali tako, da med kropljenjem molimo desetko rožnega venca (ali kakšno drugo molitev: O Jezus blagoslovi me, Sveti angel…) ali pojemo kakšno božično pesem.

Potem vsi skupaj (če med kropljenjem nismo molili) molimo: Oče naš, Zdrava Marija in Slava Očetu.

Na koncu oče in mati pokrižata na čelu drug drugega in otroke z blagoslovljeno vodo. Pri tem govorita: Naj te Gospod blagoslovi v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.


Vir: Povyeto po NAdpkofija Ljubljana in Župnija Logatec

Foto: Pexels – 2286921 (pixabay)

Obj.: HŠ

Povej naprej.