Papež: Potrebujemo kraje bratstva, kjer se mladi učijo srečevanja

Objavljeno: 09. 01. 2023

|

Kategorije: Uredniški izbor

<strong>Papež:</strong> <em>Potrebujemo kraje bratstva, kjer se mladi učijo srečevanja</em>

Medtem ko gospodarji vojne silijo mnoge mlade, da se borijo proti svojim bratom in sestram, potrebujemo kraje, kjer se lahko doživi bratstvo in se mladi učijo srečevanja, dialoga in sprejemanja, je dejal papež med srečanjem s člani italijanskega združenja mladih Sermig.

Sermig je misijonarsko združenje mladih, ki je nastalo v Torinu na začetku šestdestih let prejšnjega stoletja. Po papeževih besedah je to bilo »zelo rodovitno obdobje«, ko so »v Cerkvi vzklile različne izkušnje služenja in skupnostnega življenja«, ki so izhajale iz evangelija. Tam, kjer je obstajala kontinuiteta, so se te izkušnje »strukturirale in rasle ter se poskušale odzvati na znamenja časov«. Med njimi je tudi Sermig, Mladinska misijonarska služba, ki je nastala v Torinu iz skupine mladih oziroma »iz skupine mladih skupaj z Gospodom Jezusom«. »Iz sadov jasno vidimo, da Sermig ni nastal zaradi golega aktivizma, ampak je pustil prostor Njemu: k Njemu se moli, Njega se časti, Njemu se izroča majhne in revne, On je sprejet v odrinjenih,« je dejal sveti oče.

Papež je izpostavil nastanek tako imenovanega Arzenala miru. Gre za nekdanji kompleks torinskega vojaškega arzenala, znotraj katerega se danes odvijajo različne službe, dejavnosti in projekti, na primer vrtec, mladinska srečanja, športne dejavnosti, molitveno središče in center, kamor se zatekajo osebe v stiski. Po papeževih besedah je Arzenal miru »sad Božjih sanj« in »moči Božje besede«. Gre za moč, o kateri beremo pri preroku Izaiju: »Razsojal bo med narodi, dokazoval številnim ljudstvom. Svoje meče bodo prekovali v lemeže in svoje sulice v srpe. Narod ne bo več vzdignil meča proti narodu, ne bodo se več učili vojskovanja« (Iz 2,4). »To so sanje Boga, ki jih Sveti Duh ohranja skozi zgodovino po svojem zvestem ljudstvu,« je dejal papež in pripomnil, da je tako bilo tudi za Sermig. »Sanje, ki so premaknile roke in noge, spodbudile projekte, dejavnosti in se konkretizirale v preoblikovanju arzenala orožja v arzenal miru.«

»V Arzenalu miru se ročno izdelujejo orožja miru, kar so srečanje, dialog in sprejemanje.« Izdelujejo pa se z izkušnjo. »V Arzenalu se mladi lahko konkretno naučijo srečevati, se pogovarjati in sprejemati. To je pot, da bi se svet spreminjal v takšni meri, kot se spreminjamo mi. Medtem ko gospodarji vojne prisiljujejo mnoge mlade, da se borijo proti svojim bratom in sestram, potrebujemo kraje, kjer lahko doživimo bratstvo.« Sermig se namreč imenuje »bratstvo upanja«, lahko pa rečemo tudi »upanje bratstva«, saj njegovi člani sanjajo »upanje v bratskem svetu«. Kot je pripomnil papež, so to tudi sanje, o katerih govori okrožnica Fratelli tutti, in katerih del je tudi Sermig, ki tem sanjam daje telo, roke, oči, noge, torej življenje. »Za to se želim skupaj z vami zahvaliti Bogu, saj je to delo, ki ga ni mogoče opravljati brez Boga. Kajti vojna se lahko odvija brez Boga, a mir se vzpostavi samo z Njim.«

Mir, upanje, srečanje, harmonija se gradijo samo s Svetim Duhom, Božjim Duhom. »On je ta, ki ustvarja mir, upanje, srečanje, harmonijo. Gradbišča delujejo, če tisti, ki na njih delajo, pustijo, da Duh dela v njih.« Duh namreč govori v srcu vsakega, ki zna poslušati. »Vsak moški in ženska dobre volje lahko dela v Arzenalih miru, upanja, srečanja in harmonije. Vendar pa je za to potreben nekdo, ki ima srce trdno ukoreninjeno v evangeliju. Potrebna je skupnost vere in molitve, ki ohranja prižgan ogenj za vse. Ogenj, ki ga je Jezus prinesel na zemljo in ki zdaj gori za vedno. Tu vidimo tudi pomen skupnosti oseb, ki v celoti sprejemajo poklicanost in poslanstvo bratstva ter ga na stalen način uresničujejo,« je sklenil govor sveti oče.


Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Obj.: HŠ

Povej naprej.