Nov nauk z oblastjo

Objavljeno: 10. 01. 2023

|

Nov nauk z oblastjo

Vstopil je na sobotni dan v shodnico v  Kafarnáumu in začel učiti. Ljudje so strmeli nad njegovimi besedami, saj niso bile običajne besede, niso bile podobne tistim, ki so jih običajno poslušali. Jezus uči kot tisti, ki ima oblast in s tem razodeva, da je Poslani od Boga. Jezus ima torej polno veljavnost.

Istočasno pa se nahaja v shodnici neki človek obseden z nečistim duhom. Ta se je razkril s kričanjem  besed: ‘Kaj imamo s teboj, Jezus Nazarečan?

Podobne besede srečujemo pri branju evangelijev še in še. Kakorkoli si jih razlagamo, razkrivajo navzočnost nekoga, ki ne more prenesti Jezusove bližine. Tudi zgodovina Cerkve ve za podobne primere. Pojavljajo se na različne načine in v raznih oblikah, vsi pa imajo isto značilnost –vprašanje, ki kar kriči: »Kaj imaš ti, Jezus, z nami?«

Danes bi najboljši primer, ki ne more sprejeti Jezusove bližine, bil človek, ki preklinja. Človek se vpraša, kaj sili preklinjevalce, da si izmišljajo najneverjetnejše izraze, ki z njimi blatijo vse, kar je sveto.  Morda pa so ravno ti vsakodnevni pojavi kletve znamenje, da vendarle obstaja nekaj, kar ima Jezus z nami in mi z njim.

Zato razmislimo na kratko o moči besede. Beseda ima moč v resnici. Resnice ni mogoče ustaviti, zato pravi pregovor: Laž ima kratke noge.

Zakaj ta moč? Bog nam je dal besedo, da nas povezuje, da nam daje življenje. Zato mora biti povezana z resnico. Kar je resnično osvobaja, prinaša življenje, množi življenje.

Danes smo iz besede naredili marketing, diplomacijo, reklamo. Beseda ni ustvarjena za trgovanje, ni ustvarjena za lažno diplomacijo in zavajajočo reklamo. Beseda je ustvarjena, da govori o resnici, resnica pa je tista, ki nas vodi vedno v življenje, ki je v tem, da nas pripelje do:  istih stvari, v katerih se lahko vsi srečamo; do skupnih ciljev in vrednot; do razumevanja naših hrepenenj, čustvenega sveta.

V resnici se lahko odpočijemo. Ko se srečamo v resnici, lahko počivamo, se lahko veselimo, se lahko podarjamo. Samo v resnici je mogoče graditi nov svet. Najrazličnejši režimi propadajo, ker so zgrajeni na laži. Resnica je bila skozi stoletja vedno preganjana, zato poznamo mučence. A prej ali slej se resnica izkaže. Režimi, ki so zgrajeni na laži, prijateljstva in zakoni zgrajeni na laži propadejo, vse kar je zgrajeno na resnici, pa ima neverjetno moč. Moč da preživi preizkušnje in rodi sad. 

Marija, žena poslušanja, naj nam pomaga ustvariti tišino okoli nas in v nas, da bomo prisluhnili med hrupom sporočil sveta najbolj verodostojni besedi, ki obstaja, torej besedi njenega Sina Jezusa, ki oznanja smisel našega življenja  in nas osvobaja vsakršne sužnosti, tudi tiste Hudičeve.


Zapisal: Ervin Mozetič

Foto: Rattanakun

Obj.: HŠ

Povej naprej.