22. januar: Nedelja Svetega pisma

Objavljeno: 20. 01. 2023

|

22. januar: Nedelja Svetega pisma

Danes obhajamo nedeljo Svetega pisma. Božja beseda, s katero nam je Bog razodel svoje svete skrivnosti, je ohranjena v »knjigi vseh knjig«, v Svetem pismu.

Kadar se v šolah in na raznih kulturnih ali znanstvenih forumih razpravlja o Svetem pismu, se navadno govori vedno le o njegovi kulturni vrednosti: da je to ena najstarejših knjig na svetu, da je Sveto pismo prva tiskana knjiga, da smo Slovenci  Sveto pismo dobili v našem jeziku že zelo zgodaj, kmalu po Guttenbergovi nemški izdaji, da je Sveto pismo prevedel naš protestant Jurij Dalmatin, da je že nekaj let prej Primož Trubar izdal tiskane Psalme in Evangelije. Vse našteto je izrednega pomena za naše vedenje o tej sveti knjigi.

Poznati Sveto pismo je za vse nas, ki smo pri krstu postali člani Cerkve nujno. Toda ob obvladovanju vseh teh podatkov nam morda manjka tisto, za kar je bilo Sveto pismo zapisano, manjka nam razumevanje, da je v njem, nam ljudem, sporočena vesela vest odrešenja, da nas Bog neskončno ljubi. V Svetem pismu vsakdo, ki veruje najde Pot, Resnico in Življenje.

In bolj ko v  veri človek napreduje, bolj razumeva področje duhovnega, svetega in nadnaravnega, vse, kar je kot razodetje Boga ohranjeno in zapisano v Svetem pismu. »Nebo in zemlje bosta prešla, moje besede nikakor ne bodo prešle«.

Naj Knjiga vseh knjig v vseh naših družinah najde na knjižni polici častno mesto, potem, ko jo po vsakdanjem branju in razmisleku o vašem življenju, odnosu do bližnjega in do Boga, spet položite nazaj na polico.

Vprašajmo se in skušajmo našteti okrog sebe resnično srečne ljudi. Močan duh, MOČNA VERA se razvije, kadar vlagamo vase, v svoje bitje, besede mogočnega Boga, od katerega je življenje. Bog, ki nas je ustvaril, nam dal življenje, On nam daje v svoji Besedi tudi navodilo zanj. Človek ničesar ne ve, dokler ne spozna, se nauči, odkrije…

Sveto pismo je Očetovo ljubezensko pismo. Bog želi s svojo toplo, ljubeznivo besedo človeku pomagati, ga reševati, razveseljevati. Danes v ljudeh ni veselja, ne čutimo veliko veselja, posebej pa ne ljubezni.

Vase moramo sprejemati Božjo Besedo, zapisano v Svetem pismu. Vase  moramo vlagati Njegovo Besedo. Do tega ne pride kar samo po sebi, kot nekaj obveznega. Božja Beseda nam bo dajala silo in razumevanje samo do te mere, do katere se mi poglabljamo vanjo. Bog želi, da od njega sprejemamo pomoč za življenje, blagoslove, varstvo, srečo. To je velika želja Boga Očeta. Če hodimo po plitvini, bo tudi v nas vse plitko. Če pa se spustimo bolj globoko, bomo prejeli globino in silo ter vso pomoč in modrost od živega Boga.

Nekateri berejo Sveto pismo samo zato, da bi izvedeli, kaj je v njem napisano. Hvala Bogu za blagoslove in obete, ampak poleg njih so v Svetem pismu še verzi, ki nas popravljajo, usmerjajo in ki nam dajejo razumevanje.

Naj vam ne bo žal časa za branje Svetega pisma. Na začetku se vam bo zdelo morda suhoparno, vendar  je potrebno Besedo »zajemati«. Njegova beseda je luč, življenje, zdravje in sila. Če ne boste hranili svojega duha z Besedo, potem ne boste dosegli višjega klica in ne boste mogli delati tisto, kar je pravilno.

Psalm 118,11 govori: »Tvoj izrek hranim v svojem srcu, da ne bi grešil zoper tebe.«

Če v vašem srcu ne živi Božja Beseda, potem boste grešili pred Bogom.

Kadar se nahajate pod stresom in ste duhovno napadeni, takrat bo tisto, kar je znotraj vas, obvezno prišlo ven.  Ko v svojega duha vlagate Božjo Besedo, vas le-ta očiščuje, obnavlja, vas ponovno rodi, krepi in vzgaja.

Šele po razlagi svetopisemskih besedil so učenci spoznali, da je bistvo verovanja vstali Zveličar. Ob tem se vprašajmo, koliko časa mi namenjamo branju in razlagi Svetega pisma ter molitvi ob svetopisemskih besedilih. Bog se nam namreč redno razodeva po besedi, ki nam jo govori po »knjigi vseh knjig«. Večkrat sicer govorimo, da je Sveto pismo za nas pretežko razumljivo, kljub temu, da je njegovo bistveno sporočilo, da nas Bog rešuje po križu svojega Sina. Če poznamo in verujemo v bistvo svetopisemskega sporočila, potem bo veliko lažje spoznati tudi pot, ki nas vodi do bistva vere.


Zapisal: Ervin Mozetič

Foto: Rattanakun

Obj.: HŠ

Povej naprej.