30. januar: Geraški obsedenec

Objavljeno: 24. 01. 2023

|

30. januar: Geraški obsedenec

Marko nam opisuje grozno odtujitev z demonom obsedenega od sebe, bližnjih in ljudi ter pokaže na osvobajajočo ozdravitev s strani Kristusa.

Se lahko poistovetim z obsedencem? Živim včasih v grobnicah samouničenja, negativnosti in samokriticizma? Katere verige zasvojenosti me oklepajo? Stečem k Jezusu. Prosim ga, naj me osvobodi, tako da bo lahko zasijal moj pravi jaz. Jaz sem namreč ljubljenec Boga! Naj tega nikoli ne pozabim.

Ta eksorcizem je dramatičen. Demona izžene Jezusov mir. Demon prepozna Jezusovo moč in avtoriteto in uboga njegov ukaz, naj odide iz moža.

Ozdravljeni mož je prosil Jezusa, če bi lahko hodil za njim, a je na Jezusovo željo ostal v domačem kraju in tam oznanjal evangelij. V življenju smo poklicani oznanjat evangelij med ljudmi, ki so del našega vsakdanjega življenja. Med soljudmi naj bi oznanjali, kako je Jezusov nauk aktiven v nas.

Ali se kdaj čutite mučene od krivde iz preteklosti ali od občutka nemoči da bi storili kar si želite ali od strahu pred prihodnostjo? Ali se kdaj počutite kakor da živite v grobu, v razmerah brez življenja? Če je tako, se lahko poistovetite z nesrečnim obsedencem. Lahko čutite kakor da je Jezus daleč, vendar stecite k njemu in ga prosite, da vas osvobodi. On hoče, da ste svobodni in vas bo ozdravil. Potem boste tudi vi lahko šli na svoj dom in prijateljem povedali kako velike stvari je naredil Gospod za vas.

Imeti sočutje, biti usmiljen pomeni eno in isto.  Pomeni: nežno ljubiti, imeti usmiljenje, pokazati sočutje, biti prepoln željnega hrepenenja.

Gospod je veliko vsega, predvsem pa je ljubezen. Ne gre za to, kaj On lahko stori (saj je vsega mogočen), temveč po čem On hrepeni, da bi storil.

KO SPOZNAMO NJEGOVO HREPENENJE PO TEM, DA POKAŽE DO NAS SVOJE SOČUTJE, USMILJENJE, se naša vera okrepi. Jezus je vselej pokazal Svoje hrepenenje za ozdravljenje ljudi. Množice so hodile k Njemu po pomoč.

Satan se seveda na vse pretege še vedno trudi z zastarelimi trditvami, da je Božje ozdravljenje stvar preteklosti. Marsikje je skoraj uspel zabrisati Božje usmiljenje iz človeškega dojemanja Gospoda. V Svetem Pismu najdemo, da je Bog ljubezen! »Kdor ne ljubi, Boga ni spoznal, kajti Bog je ljubezen. Mi smo spoznali ljubezen, ki jo ima Bog do nas, in verujemo vanjo.«

Satan ve, da je Gospod zmožen, močan. Vendar nam želi zamegliti prav to zadnje dejstvo. Zakaj? Ker sama vera v Božjo moč NI zadostna osnova za vero, ki prejme ozdravljenje. Verjeti moramo, da Gospod ŽELI izkazati usmiljenjem prav nam!


Zapisal: Ervin Mozetič

Foto: Rattanakun

Obj.: HŠ

Povej naprej.