25. februar: Zakaj jeste z grešniki in cestninarji?

Objavljeno: 23. 02. 2023

|

25. februar: Zakaj jeste z grešniki in cestninarji?

Jezusu farizeji vedno znova očitajo, da se druži z grešniki. Lahko slutimo, da si mislijo: namesto, da bi bil z nami, ki si to zaslužimo. Kot da bi si medsebojne odnose in božjo prisotnost lahko zaslužili. Farizeji se imajo za visoko družbo – visoka morala, visok intelekt, visoke finance, visoka razgledanost … In imajo občutek, da jih bo stik z nizkotneži nekako okužil. Slaba družba pač, z njimi raje nimamo opravka. So ob robu in dokler se ne potrudijo dovolj, da se bodo skladali z našimi visokimi standardi, nimajo kaj početi med nami.

Nekaj te miselnosti se je oprijelo tudi nas. Strah nas je “slabe družbe” in se takšnih ljudi izogibamo. Takšnih vprašanj se raje ne dotikamo, da se ne bi česa nalezli. Naši grehi se zdijo malenkost v primerjavi z razvratom in kriminalom, ki vlada med njimi.

Jezus pa je, kot vedno, korenit. Jasno pravi, da je prišel klicat grešnike. Najdemo ga med grešniki. Rešuje najbolj padle, najbolj opustošene od hudiča – če hočemo hoditi za njim, moramo imeti pogum da mu sledimo tudi v tem. Priznati si moramo, da smo tudi sami grešni, pogosto poraženi od zla. Zapustiti steklene palače svoje vzvišenosti in moralizma. V hvaležnosti priznati, kako velika milost je – in ne naša zasluga – da nismo podjarmljeni grehu.

To je edino zares krščansko.

Spreobrnite se in verujte evangeliju. Vsak od nas je grešnik, zato nas Jezus vabi na pot spreobrnjenja. Ne malokdaj se zgodi, da potarnamo čez enega ali drugega. Skoraj vedno pa dotičnega ni zraven, sami se mu ne upamo povedati v obraz.
Prosimo Gospoda, da naj nas varuje vsakršnega obrekovanja.

Spraševati po tem s kom Jezus je in pije je odtegovanje pozornosti od njegovega pravega poslanstva, da nas namreč kliče k spremembi življenja. Ko smo osredotočeni na Jezusa, lahko jemo in pijemo s komerkoli. Če smo osredotočeni nanj, nam nihče ne more odvzeti tisto, kar je najboljše v življenju, njegovo ljubezen in besedo. Lahko povabimo kogarkoli v našo molitev in dovolimo, da postane čas ozdravljenja in odpuščanja.


Zapisal: Ervin Mozetič

Foto: Photocreo

Obj.: HŠ

Povej naprej.