Beseda starejšim, bolnim … : Marec

Objavljeno: 23. 02. 2023

|

Kategorije: Gradiva

<strong>Beseda</strong> starejšim, bolnim … : <strong>Marec</strong>

Zanimivo bi bilo poznati vaše odgovore na vprašanje, kako potekajo vaši dnevi. Meni zelo hitro. Komaj smo pospravili jaslice, že s pepelnico začenjamo postni čas, ki ponazarja naše življenjsko potovanje. V postnem času se ustavimo in preverimo, kje smo in kam gremo. Presodimo, ali smo na poti domov k Očetu ali nas morda življenjska pot vse bolj oddaljuje od Njega.

Pred dvema letoma (2021) nas je papež na pepelnično sredo v postno obdobje povabil z naslednjimi besedami: »Podarjenih nam je štirideset dni, ki spominjajo na štirideset let, ko je Božje ljudstvo potovalo po puščavi, da bi se vrnilo v deželo izvora. Včasih se zavedamo, da gremo v napačno smer. Morda smo tudi mi podobni izgubljenemu sinu, ki je zapravil vse svoje imetje in ostal nezadovoljnega srca. Očetovo odpuščanje pa nas ponovno postavi na noge. Odpuščanje Boga, spoved, je prvi korak na našem povratnem potovanju. Da nas ne bi pustil samih in da bi nas spremljal na naši poti, je stopil v naš greh in v našo smrt. Pustimo, da nas prime za roko. Da ne bi izgubili smeri, se postavimo pred Jezusov križ. Glejmo njegove rane.«

Ob teh mislih se spomnim na srečanje z ženami, vključenimi v skupnost Fiat (90 dnevni čas posta pred veliko nočjo za žene) iz okolice Vrhnike, v božjepotni Marijini cerkvi na Dobrovi. Po spovedi smo nadaljevali s sveto mašo. Dve od njih sta imeli s seboj tudi dojenčka, ki pa nikakor nista motila poglobljenega srečanja z Bogom, Marijo in med seboj.

Vsem, ki prebirate ta listič, želim, da bi ob Marijini opori varno romali po poti štiridesetdnevnega posta. Gospod na vabi, da se vrnemo k Njemu, da začutimo, da smo ljubljeni.

Blagoslovljen postni čas vam želim in vas toplo pozdravljam.

Vaš Miro Šlibar, bolnišnični duhovnik

 

Liturgični koledar

MAREC 2023, LETO A/I

3. marec: prvi petek

4. marec: prva sobota, kvatre

5. marec: 2. postna nedelja

12. marec: 3. postna nedelja

18. marec: Jožef, Jezusov rednik, začetek tedna družine

19. marec: 4. postna nedelja

25. marec: Gospodovo oznanjenje, sklep tedna družine

26. marec: 5. postna nedelja, tiha nedelja

 

Molitveni nameni svetega očeta

Zaupani njegovi svetovni mreži molitve za leto 2023: Apostolat molitve že od vsega začetka, danes pa kot Papeževa svetovna mreža molitve, ki se posebej hrani z nameni, ki jih predlaga Sveti oče, ohranja in širi pobožnost Srca Jezusovega. Vabim vas, da se ji vsi, zlasti starejši in bolni, pridružite v čim večjem številu.

Molitveni namen za mesec marec 2023: ZA ŽRTVE ZLORAB.

Molimo za vse, ki trpijo zaradi zla, ki so jim ga povzročili člani cerkvene skupnosti – da bi v Cerkvi našli konkreten odgovor na svojo bolečino in svoje trpljenje.

 

Brez padca ni vstajenja

Mi lahko pokažeš človeka, ki ga nikoli nista zaznamovala križ in trpljenje?

V vsakem življenju pride čas bremen in skrbi. In prepričan sem, da ima trpljenje svoj smisel. Z njim dozorimo, spregledamo in se osvobodimo. Pogosto je takole – kar se najprej zdi kot katastrofa, se pozneje izkaže kot milost. Človek je del narave s svojimi padci in vstajenji, dnevom in nočjo, pomladjo in jesenjo, plimo in oseko. Kdor nikoli ne doživi težav, ne bo nikoli doživel velikega veselja – brez padca ni vstajenja. Če si veren, ti povem še tole: vse je dobilo najgloblji pomen s tem, da je to pot prehodil sam Božji Sin od velikega petka do velike noči.

(Phil Bosmans)

 

Priporočamo

  • 18. radijski misijon na Radiu Ognjišče z naslovom Ko se temelji reda podirajo – Kaj more storiti pravični? (Ps 11, 3) bo potekal od 26. marca do 1. aprila 2023. S svojimi razmišljanji v osrednjih dnevnih govorih (ob 17.00) bo sodeloval nadškof Marjan Turnšek.
  • Svete maše na Radiu Ognjišče v mesecu marcu prenašamo iz župnijske cerkve Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani ob 19. uri, tudi v živo na TV GOLD.
  • Vsako nedeljo je ob 10.30 prenos svete maše na TV SLO 1.
  • Svete maše so na TV Exodus ob delavnikih ob 6., 12., 18. in 24. uri, ob nedeljah pa ob 8.30 uri ter ob 12., 13., 18. in 19. uri.
  • Vsak dan je rožni venec na Radiu Ognjišče na sporedu že ob 5. uri.
  • Vsako tretjo soboto v mesecu je na Radiu Ognjišče Kateheza za bolnike. Tokrat bo 18. marca ob 21. uri.

 

Molitev

Svoje ozke meje, / svojo kratkovidnost, / prinašam pred tebe. / Spremeni jih v širino, / Gospod, usmili se.

Vso svojo nemoč, / kar me tlači in hromi, / prinašam pred tebe. Spremeni jih v širino, / Gospod, usmili se.

Svoje izgubljeno zaupanje, / svojo bojazljivost / prinašam pred tebe. / Spremeni ju v toplino, / Gospod, usmili se.

Svoje globoko hrepenenje / po varnem zavetju / prinašam pred tebe. / Spremeni ga v topel dom, / Gospod, usmili se. (Eugen Eckert, Ognjišče 2013, 4, str. 2)

 

V POSTU – HVALOSPEV, UVOD V EVHARISTIČNO MOLITEV

Po poslušanju Božje besede in obredu darovanja se mašno bogoslužje nadaljuje z izrekanjem hvaležnosti Gospodu za vse dobrote, ki nam jih naklanja. Duhovnik nas pozdravi »Gospod z vami«, kar pomeni, »Gospod je tu«. Ko izreče »Kvišku srca«, želimo z odgovorom »Imamo jih pri Gospodu« reči, da naša srca presegajo vse materialno, zemeljsko in se dvigujejo nad vse, kar bi nas lahko odvrnilo od Gospoda. Hvalospev se nato nadaljuje z utemeljitvijo, zakaj se je Gospodu treba zahvaliti. V enem od postnih hvalospevov slišimo:

»Svojim vernim dobrotljivo daješ,

da vsako leto z očiščenimi srci

radostno pričakujejo velikonočne skrivnosti.

Z večjo vnemo naj bi se posvečali molitvi

in delom ljubezni do bližnjega,

prejemali skrivnosti novega življenja

in se tako bližali polnosti božjega posinovljenja …«

 

Na koncu hvalospeva duhovnik sklene roke in vernike povabi, da skupaj z njim počastijo Boga z vzklikom »Svet, svet, svet si ti, Gospod ...« Zato je celoten hvalospev najvišja oblika čaščenja Boga, Razodeva Božjo popolnost in veličino ter zgodovino odrešenja. Vključuje vse stvarstvo in vse ljudi, tako žive kot tiste, ki so pri Bogu. Vključuje tudi našo in Božjo mater Marijo ter vse svetnike.

 

Pripravil: Miro Šlibar, [email protected]; www.miro-slibar.rkc.si.

 

Foto: Pexels

Obj.: BR

Povej naprej.