Vsi smo otroci enega Očeta, ljubljeni in ustvarjeni »po njegovi podobi«

Objavljeno: 09. 03. 2023

|

Kategorije: Cerkev po svetu, Novice

<strong>Vsi smo otroci enega Očeta,</strong><em> ljubljeni in ustvarjeni »po njegovi podobi«</em>

Sveti oče se je v soboto, 4. marca, srečal z ustvarjalci katoliške pogovorne oddaje »Po njegovi podobi«, ki je na programu vsako nedeljo dopoldne na Rai 1. Poleg voditeljice Lorene Bianchetti in urednika Giannija Epifanija so se avdience udeležili tudi vsi novinarji, tehniki in ostali sodelavci oddaje.

Papež je takoj na začetku govora dejal, da tudi sam pogosto gleda oddajo »Po njegovi podobi«, ki je sad sodelovanja med Rai in Italijansko škofovsko konferenco. Na sporedu je v nedeljo pred opoldansko molitvijo Angelovo češčenje na Trgu svetega Petra, ki jo zatem prenašajo tudi v okviru oddaje. »Preden se pojavim na oknu, jo rad gledam nekaj minut. Včasih sem tudi omenil kakšno vsebino, ki se me je posebej dotaknila,« je dejal.

Izvor in temelj nepreklicnega človekovega dostojanstva

V nadaljevanju je sveti oče spregovoril o naslovu oddaje, torej »Po njegovi podobi«. Dejal je, da nas te besede usmerijo na začetek Svetega pisma, k Prvi Mojzesovi knjigi, kjer na vrhuncu stvarjenje Bog pravi: »Naredimo človeka po svoji podobi, kot svojo podobnost« (1 Mz 1,26).

»Ustvarjeni smo “po podobi“ Boga. Ne smemo se navaditi na ta izraz, ne smemo se nehati čuditi. V vsakem človeku je Bog na edinstven način prižgal iskro svoje luči,« je izpostavil. »Po njegovi podobi. Ne dopustite, da bi te besede zaradi navajenosti postale “besede v zraku“ ali da se skrčijo na napis na zaslonu. Varujte čudenje nad to Besedo, da bi jo lahko sporočali. To je pomembno. Sprememba dobe, ki jo živimo, nam priča o tem, da mnoge osebe izgubljajo ravno to zavedanje, da so Božji otroci, ustvarjeni “po njegovi podobi“. Treba jo je ponovno obuditi. Kajti tu, v tej “podobi“, se nahaja izvor in temelj nepreklicnega človekovega dostojanstva. Izvor in temelj tega, da smo vsi bratje in sestre, saj smo otroci enega Očeta, ljubljeni in ustvarjeni “po njegovi podobi“.«

Ohranjati živo upanje, videti lepoto živetega evangelija

V skladu s to vizijo oddaja »predstavlja obraze in zgodbe moških in žensk našega časa«, je nadaljeval papež. »To počne zlasti tako, da daje glas najšibkejšim in tistim, ki trpijo; da pripoveduje o tistih, ki živijo evangelij na geografskih in bivanjskih obrobjih Italije in sveta. To počne tako, da odpira “okna“ v razmere in kraje, ki pogosto uidejo radarju javnega mnenja. S svojimi gosti in posnetki nedeljo za nedeljo, vljudno in brez kričanja, pričujete o številnih izkušnjah življenja in služenja. Opominjate nas, da obstajajo mladi, ki so se sposobni zavzemati in se posvetiti drugim. Prikazujete tudi drame človeštva, vendar z zgodbami, ki nam omogočajo ohranjati živo upanje, saj nam pomagajo videti lepoto živetega evangelija.«

Potrebujemo “globalizacijo“ solidarnosti

Papež Frančišek je zbrane spodbudil, naj nadaljujejo to pot. »Potrebujemo “globalizacijo“ solidarnosti in ne brezbrižnosti. Brezbrižnost je danes zelo globalizirana. Oznanjati evangelij pomeni s svojim življenjem pričevati, da obstaja Bog usmiljenja, ki nas čaka in hodi pred nami, ki nas je želel in ki nas ljubi. In vi, s svojim posebnim delom, lahko v tem smislu veliko prispevate,« je dejal in se zahvalil tako ustvarjalcem oddaje kot italijanski radioteleviziji Rai, ki pomaga širiti apele po molitvi Angelus ali Regina Caeli, ki jih papež nameni za brate in sestre v težkih razmerah. »Tako televizijskim gledalcem pomagate, da jih ne pozabijo, da so jim blizu z molitvijo, konkretno pomočjo in vsakdanjim prizadevanjem,« je še dejal sveti oče.


Vir: Vatican news

Foto: Vatican media

Obj.: HŠ

Povej naprej.