16. marec: Kdor ni z menoj, je proti meni

Objavljeno: 15. 03. 2023

|

16. marec: Kdor ni z menoj, je proti meni

Trda je beseda, ki nam jo danes Bog daje slišati, kakor je trdo tisto, kar svet živi. V globini pa je to beseda upanja. Upanja, ker nas Bog Oče spominja, da njegovim očem za nič ni vseeno, da on vidi trpljenje pravičnega in greh brezbožnih, pa tudi da bo prišel njegov dan, ko bo zlo za vselej premagano, ko bo obrisal solze nedolžnih in bo potolažen vsak jok. Prišel bo njegov dan, ko bo sleherni sojen v resnici svojega življenja in bo vse dokončno podvrženo njemu. Ta beseda je beseda upanja še iz enega razloga: naznanja nam namreč čas potrpežljivosti Boga, njegovega usmiljenja, v katerem je še in vedno mogoče odpreti srce njegovemu usmiljenju, njegovi ljubezni in se vrniti k njemu.

Bog nam vselej daje možnost poti spreobrnjenja po daritvi Sina. V njegovem »da« do konca, do križa, je Kristus premagal vse »ne« Božji ljubezni, ki se oglašajo v srcu človeka in so vir velikega trpljenja in smrti. Gospodov dan se je že dopolnil na križu, ki je dokončna sodba nad zlom in smrtjo, tudi če se ta rešitev še dopolnjuje v življenju slehernega izmed nas, vse do zadnjega dne, dne Gospodovega prihoda v slavi, ko bo sodil živim in mrtvim. »Ne bojte se, jaz sem svet premagal,« nam pravi Jezus. To je naše upanje, Oče nam je v Sinu daroval svojo ljubezen do konca, da bi se vsak izmed nas in vse človeštvo pustilo rešiti iz smrti v življenje.

Vse to lahko danes razumemo po evangeliju, ki nam govori o soočenju med Jezusom in Belcebubom, med življenjem, Bogom in zlom. »Kdor ni z menoj, je proti meni«,  govori Jezus in nas spominja, da nas greh, zlo, raztresa, razdeljuje, v nas samih in v odnosu od drugih, da nam jemlje življenje. On pa nam želi darovati življenje v polnosti. Spominja nas, da se naše življenje dopolni po odločitvi, ki je podobna poti križa. Če ga sprejmemo in če izberemo ljubezen v vsakodnevnih odločitvah, sprejmemo tudi žrtev, darovanje, odpoved, smrt tistemu, kar nas uči svet, sprejmemo, da damo na prvo mesto drugega in dostojanstvo njegovega življenja, sprejmemo boj do krvi zoper greh. Na ta način prejmemo življenje v polnosti, prijateljstvo, ljubezen, skupnost, veselje, mir, Božje kraljestvo med nami.

V našem življenju nas Božja ljubezen kliče v izbiro. Prosimo ga za pogum, da bi vedno znova izbrali Življenje in da bi vsak dan hodili kot otroci luči, da bi tudi drugi dospeli do Očetove hiše in bi bil svet rešen.


Zapisal: Ervin Mozetič

Foto: czarny_bez /Getty images

Obj.: HŠ

Povej naprej.