29. marec Mi smo Abrahamovi potomci

Objavljeno: 28. 03. 2023

|

29. marec Mi smo Abrahamovi potomci

Abraham, ustanovitelj oče judovskega Izraelskega naroda, je bil človek velike vere in poslušnosti Božje volje. Njegovo ime v hebrejščini pomeni ” oče mnoštva”. Prvotno se je imenoval Abram ali »vzvišeni oče«, Gospod pa mu spremenil svoje ime v Abraham kot simbol obljube, da bo svoje potomce pomnožil v velik narod, ki ga bo Bog sam imenoval.

Pred tem je Bog že obiskal Abrahama, ko je imel 75 let, obljubil mu je, da ga blagoslovi in ​​da bo njegovega potomstva v obilici.

Vse, kar je moral Abraham storiti, je bilo, da uboga Boga in da stori, kar mu je Bog rekel.

To je pomenilo začetek zaveze, ki jo je Bog vzpostavil z Abrahamom. Abraham je pokazal izredno vero in zaupanje, takoj je zapustil svoj dom in njegov rod in šel v neznano deželo Kanaan.

Bog je velikokrat  preizkušal Abrahama in Abraham je izkazal izredno vero, zaupanje in poslušnost Božji volji. Bil je zelo spoštovan in uspešen v svojem poklicu. Imel je tudi  izreden pogum.

Ena ključnih stvari, ki se jo naučimo pri Abrahamu, je, da nam je Bog blizu in želi, da bi bili z njim kljub našim slabostim. Bog bo stal pri nas in nas rešil pred našimi neumnimi napakami. Gospod išče našo vero in pripravljenost, da ga poslušamo.

Abraham je prišel do popolnega uresničevanja Božje volje  in obljub  v daljšem časovnem obdobju in procesu. Tako se od njega učimo, da Božji klic običajno pride k nam postopno.

Kdaj smo Abrahamu podobni? Povabljeni smo k opravljanju del našega Očeta. Šele tedaj smo resnično njegovi sinovi in hčere. Ni dovolj, da smo krščeni, ni dovolj, da hodimo k maši. Rasti moramo kot resnični sinovi in hčere Boga, poslušati Njegov glas. Jezusovi besedi moramo dovoliti, da v nas požene korenine in počasi osvoji vse naše bitje. Le če vztrajamo v zvestobi Njegovi besedi, smo osvobojeni. Ko Jezusova beseda vodi vse naše življenje, tedaj smo vedno bolj svobodni.  Živimo v svobodi Božjega, Svetega Duha. Sad Duha pa je ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, dobrotljivost, zvestoba, krotkost, obvladovanje sebe… (Gal 5,22). V tem je popolna svoboda.


Zapisal: Ervin Mozetič

Foto: czarny_bez /Getty images

Obj.: HŠ

Povej naprej.