31. marec: Pograbili so kamne, da bi ga kamnali

Objavljeno: 30. 03. 2023

|

31. marec: Pograbili so kamne, da bi ga kamnali

Že dneve beremo, kako so Jezusa hoteli zgrabiti, pa se jim je umaknil, skril, zbežal. Pravzaprav to Njemu ni bil problem, navsezadnje je le Bog. Tudi zakaj so ga hoteli zgrabiti, kamenjati, kaznovati, vemo. Danes celo jasno slišimo: »Zaradi dobrega dela te ne kamnamo, ampak zaradi bogokletja, ker se ti, ki si človek, delaš Boga.«

Danes bi se temu posmehnili, v najslabšem primeru bi takšnega človeka vtaknili v kakšen zavod, nikakor pa ga ne bi hoteli ubit. Pa kaj če se dela Boga, naj se. Zanimivo, kaj to pove o nas.

Karkoli mislimo o Jezusovih sodobnikih, za Boga jim pa le ni bilo vseeno, pa čeprav so marsikaj narobe razumeli. A vprašanje Boga so jemali smrtno resno. Danes pa nas vprašanje Boga tako malo zadeva, da se večinoma niti ne vznemirjamo ko slišimo  o  vseh neumnostih, ki jih mnogi o Bogu tvezijo, ga zasmehujejo, se iz Njega norčujejo in Ga celo sovražijo, zanikajo in ignorirajo. Zato bi nas moralo zelo skrbeti, kaj bi Jezus danes rekel nam, če je že pismouke in farizeje tako “bičal“ z besedami.

Jezus ve, da bo Bog znova vzpostavil pravičnost in ne bo pustil, da zmaga zlo. Ob tem joka nad Jeruzalemom, ki ne prepozna časa svojega obiskanja (prim. Lk 13,34).

Ko ga križajo, Jezus ne zahteva od Boga, naj se maščuje nad njegovimi morilci, ampak pravi: »Oče, odpusti jim, saj ne vedo kaj delajo!« (Lk 23,34)). V teh besedah se izrazi vse Jezusovo srce. On je zmagal nad zlom. Vse svoje trpljenje je uporabil za to, da izrazi in pokaže ljubezen, ki je večja od smrti in bolečine (Rim 5,8).

V evangeliju je so izredno pomembne tudi naslednje Jezusove besede: »Če ne vršim del svojega Očeta, mi nikar ne verujte; če pa jih vršim, tudi če meni ne verujete, verujte delom, da boste spoznali in se prepričali, da je Oče v meni in jaz v Očetu.« Jezus razkriva kdo je On in kdo je Bog preko svojih del, ne le z besedami. To sposobnost je dal tudi nam. S svojim življenjem lahko drugim pokažemo Očeta in njegovo brezpogojno ljubezen do nas. V naših dejanjih se lahko pokaže naša povezanost z Bogom, še posebej v težkih okoliščinah. V Jezusu in z Njim lahko pokažemo, da smo od Njega ljubljeni in da ljubi vse ljudi in vse kar je.


Zapisal: Ervin Mozetič

Foto: czarny_bez /Getty images

Obj.: HŠ

Povej naprej.