5. april: Juda prodal Jezusa za 30 srebrnikov

Objavljeno: 31. 03. 2023

|

5. april: Juda prodal Jezusa za 30 srebrnikov

Bratje so Jožefa prodali izmaelskim trgovcem s sužnji za 20 srebrnikov, Dalila pa je izdala Samsona za 1100 srebrnikov. “Dobri“ pastir v Zaharijevi prerokbi pa je dobil 30 srebrnikov, ko je prodal svojo čredo.

Da te prijatelj proda, mora biti nekaj najhujšega. Nekdo, ki mu zaupaš. Zaharija pravi, da je pastir, ki je prodal čredo za 30 srebrnikov, razlomil dve pastirski palici z imenom Prijaznost in Povezanost. Da, najprej občutiš veliko neprijaznost, a posledica izdajstva je še hujša: prekinitev povezanosti.

A pri izdaji Jezusa se je vse obrnilo drugače. Ker je Bog Ljubezen, se povezanost ni prekinila, ampak uresničila do konca. Jezus je na križu popolnoma uresničil povezanost med Bogom in človekom. 30 srebrnikov je odrešilo svet.

V današnjem evangeliju smo priča neverjetnim nasprotjem. Na eni strani Juda, ki za denar proda svojega Učitelja, na drugi strani pa Jezus, ki daje navodila za pripravo velikonočne večerje. Nasproti si stojita Adam, ki je ukradel dar in sedaj z njim trguje in Sin, ki dar sprejme zato, da bi ga podaril in s tem ozdravil bolno človeško srce vseh ljudi.

Jezus položaj obrne na glavo. Eden od njegovih učencev ga izda v smrt. Prav v tej dramatični okoliščini on samega sebe izroči kot kvas življenja: izdaja med večerjo postane priložnost za hoteno in popolno podaritev samega sebe. Jezus iz smrti naredi vir življenja: njegovo srce premaga smrt in jo preobrazi v življenje za ves svet.

Juda je primer človeka, ki je na glas Svetega Duha vedno odgovarjal z NE, in tako končno naredil neodpustljivi greh. Kot blagajnik v majhni skupini učencev je bil postavljen skrbeti za vsa sredstva, ki so mu bila zaupana. Vsekakor je Juda stopil na strmo pot s tem, ko je segal v skupno blagajno z željo, da poveča svojo korist. Morda je takrat razmišljal takole: »Saj to ni ustrezno nadomestilo za moj trud. Štiriindvajset ur na dan skrbim za ta denar, povsod hodim z Jezusom, a nimam niti pravega doma. Menda imam pravico vzeti to majhno vsoto.

Božji Duh mu je poskušal govoriti, toda Juda ga ni poslušal. Kadar koli ga je Duh o čem prepričal, je Juda odgovoril: NE. V zgornji izbi pred sveto večerjo je Jezus pristopil k njemu in mu umil noge. Med umivanjem je Judovo srce drhtelo od vznemirjenja, a Božji Duh ga je močno opozarjal na storjeni greh. Juda pa je razmišljal: »Ne, Gospod, ne bom se spokoril. Ne, tega ne morem narediti. Je preveč ponižujoče!« Zapustil je zgornjo izbo trdno odločen izdati svojega Učitelja. Potem je prodal svojega Gospoda za trideset srebrnikov. Juda je naredil neodpustljivi greh zato, ker se je s svojim NE stalno upiral Svetemu Duhu.

Odprimo svoja srca velikodušni Kristusovi ljubezni. Če se prepoznam v Judu in se obrnem k Jezusu, bom tudi sam ozdravljen: postajal bom človek na Božji način, sin in brat, ki ima z vsemi skupnega Očeta, darovalca Življenja.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Hinh anh cua tranvinhphuc77

Obj.: HŠ

Povej naprej.