Veličastno je gledati Obraz, ki me je rešil

Objavljeno: 07. 04. 2023

|

Kategorije: Duhovnost, Vera

<strong>Veličastno je gledati</strong> <em>Obraz, ki me je rešil</em>

Tukaj si, Jezus. Poleg mene. Oblečen v svoj sijaj in veličastvo. Tukaj si bolj kot kadarkoli prej. Tvoja bližina in Tvoja prisotnost napolnjujeta mojo dušo. Tvoja Beseda me hrani, ko mi praviš:

»Jaz in Oče sva eno.« (Jn 10,30)

Kdor je videl mene, je videl Očeta.

Ko si Ti tu, je tu Oče in vsa nebesa. Preseneča me količina ljubezni, s katero me obsipaš. Biti tako blizu Tebe, živega Boga. Istega, ki je hodil po tej zemlji pred dva tisoč leti. Istega, ki je ozdravljal. Zdravil je zlomljena in strta srca. Biti tako blizu istega Boga.

Boga, ki ljubi. Boža s svojim pogledom. Boga, čigar usmiljenje je neizčrpno.

Vtisni svoj milostljivi Obraz v mojo dušo

Opazujem te v belini Najsvetejšega zakramenta; kako čudovita je Tvoja milost! Nismo si je zaslužili. In še vedno nas ljubiš. Mene ljubiš. »Ti si usmiljen in milostljiv Bog, počasen v jezi in bogat v dobroti in zvestobi.« (2 Mz 34,6)

Jezus, vse, kar imam, je od Tebe. Ničesar nisem dosegel zaradi svoje dobrote ali lepote. Ne zaradi svojih talentov ne znanja. Ni me rešila moja roka. »Toda tvoja desnica in tvoje obličje sta milostljiva, ker si nas ljubil.« (Ps 44,4)

Ta sveti Obraz, ki je bil tepen, opljuvan in opsovan.

Stal si tam. Sam. Sredi sobe. Učenci so se razbežali. Še nemalo nazaj so ti zvesto sledili. Zvezali so ti roke in te odvlekli z Oljske gore. Vonjam smrad greha, ki se je nabral v teh ljudeh, kako so komaj čakali, da te obsodijo. In Ti, Jezus, si samo stal tam. Svet. V umazani obleki. Veličasten. Moj Bog.

Veliki duhovniki so iskali načine, kako bi te obtožili. Eden od služabnikov duhovnika Hána te je udaril po licu, ker si mu odgovoril. S tem udarcem te je hotel ponižati. A Ti si še vedno stal tam. Ponosno. Svet in veličasten. Ta udarec ima tako težo. Udariti Božjega Sina. Medtem ko so drugi gledali in se posmehovali. Jezus, ta udarec boli tudi mene. Še bolj me boli, ker sem ti ga večkrat dal sam. Z vsakim svojim grehom. Zakrivam se pred tvojim Obličjem, ker me je tako sram, Jezus. Toda tisto, kar narediš, boli še bolj. Prideš k meni. Dvigneš mojo glavo in me poljubiš. Kot Marijo Magdaleno.

Tvoj Obraz me je rešil

Tvoj milostljivi Obraz, ki ga nocoj gledam, me je rešil. Ni me obsojal. Ta sveti obraz ni nehal ljubiti. Tudi takrat, ko so te po bičanju zvlekli v majhno zaprašeno sobo. Čez tvoj hrbet so potegnili težak, umazan plašč. Ta je naredil Tvoje rane še bolj boleče. Na Tvojo Sveto Glavo so položili trnovo krono. Niso je samo položili, zabodli so jo v Tvoje čelo. V Tvojo glavo. Dokler ni tekla kri. A to jim ni bilo dovolj. Potem so te še udarjali po Obrazu. Tepli so. Pljuvali so. Prah in znoj na Tvojem Obrazu, pomešan s Tvojo Krvjo, sta prinesla odrešenje moji duši. Oprosti mi, moj Jezus. Večkrat sem tudi sam s temi vojaki. Ko te prizadenem v drugih in v sebi.

Ko motrim Tvoj obraz, si želim, da vame kot v Veroniko vtisneš obris svojega Obraza. V moje srce. V mojo dušo. V moje oči.

»On pa je bil ranjen zaradi naših prestopkov,
strt zaradi naših krivd.
Kazen za naš mir je padla nanj,
po njegovih ranah smo bili ozdravljeni.« (Iz 53,5)

Moje potomstvo Mu bo služilo, moja duša bo živela Zanj

»Ne bom vas zapustil sirot, prišel bom k vam.« (Jn 14,18)

Še čisto malo pa prideš k nam in nihče nam ne bo vzel veselja. Na tisti dan, ko prideš. Takrat bo vse izginilo. Skrbi in težave. Žalost in bolečina. Nič ni pomembno razen tebe, Jezus. Lahko sem brez vsega. Brez zraka in vode. A brez Tvoje ljubezni se zadušim. Le Ona me ohranja in me dela boljšega človeka. Bližje Tebi.

Moji potomci Ti bodo služili. In potomci mojih potomcev. Moja duša bo živela samo Zate. In vsi, ki upajo na zemlji, bodo častili samo Tebe. Vsi bodo prepognili kolena pred Teboj. Tisti, ki so te tepli. In tisti, ki so te slavili.

In jaz, o moj Bog, te ponižno prosim, da svoje trpljenje s svojim usmiljenim Obrazom vtisneš v vsak atom mojega bitja. Naj mi bo vedno pred očmi. Da nikoli ne pozabim, kako velika je Tvoja ljubezen.

Vodila te je vse do smrti na križu.

Hvala Ti. Hvala veličastni, čudoviti, prekrasni, moj Jezus.


Vir: Žena vrsna

Foto: Pexels

Prev. in prir.: MG

Obj.: MG

Povej naprej.