10. april: Žene objamejo noge

Objavljeno: 08. 04. 2023

|

10. april: Žene objamejo noge

Žene, polne strahu in veselja, stečejo, da gredo povedat apostolom, da je grob prazen in v tem trenutku se pred njimi pojavi Jezus. Pristopijo, mu objamejo noge in ga molijo. Ni bila prikazen, bil je On s telesom. Jezus prežene strah iz njihovih src in jih še bolj opogumi, da oznanijo bratom to, kar se je zgodilo.

Vsi evangeliji poudarijo vlogo žena, Marije Magdalene in tudi drugih, kot prvih pričevalk vstajenja. Prestrašeni moški so bili zaprti v dvorani zadnje večerje. Peter in Janez, ki ju je Marija Magdalena obvestila, gresta na hitro ven in medtem ugotovita, da je grob odprt in prazen. Toda žene so prve, ki so srečale Vstalega in prinesle oznanilo, da je On živ.

Danes, odmevajo tudi nam Jezusove besede namenjene ženama: ‘Ne bojte se! Pojdite in sporočite…’. Po obredih velikonočnega tridnevja, s pomočjo katerih smo podoživeli skrivnost smrti in vstajenja našega Gospoda, ga sedaj z očmi vere zremo vstalega in živega. Tudi mi smo poklicani ga osebno srečati ter postati njegovi oznanjevalci in pričevalci.

S starodavno velikonočno slednico v teh dneh ponavljamo: ‘Vstal je Kristus, upanje moje!’ In v Njem smo tudi mi vstali, prešli iz smrti v življenje, iz sužnosti greha v svobodo ljubezni. Dopustimo torej, da nas doseže tolažeče sporočilo velike noči in nas zajame njena veličastna luč, ki razblinja temo strahu in žalosti. Vstali Jezus hodi ob nas. On se razodeva tistim, ki ga kličejo in ga imajo radi, še zlasti z molitvijo, pa tudi s preprostim  veseljem, živetim  z vero in hvaležnostjo. Navzočega lahko začutimo tudi, ko podelimo z drugimi trenutke prisrčnosti, gostoljubja, prijateljstva in občudovanja narave. Ti  praznični dnevi, naj nam pomagajo  okušati Jezusovo navzočnost

Prosimo Devico Marijo, da bomo lahko s polnimi rokami zajemali mir in vedrino, ki sta darova Vstalega in ju podelili z drugimi, še posebej s tistimi, ki najbolj potrebujejo  spodbudo in upanje.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Hinh anh cua tranvinhphuc77

Obj.: HŠ

Povej naprej.