11. april: Ne oklepaj se me

Objavljeno: 10. 04. 2023

|

11. april: Ne oklepaj se me

Preprostost današnjega evangelija je vsaj zame ganljiva in čudovita hkrati. Marija potopljena v svojo bolečino joka ob praznem grobu. V jok jo sili nekaj, zaradi česar bi morala poskakovati od veselja. Toda ona se tega še ne zaveda.

Bolečina mora v srcu izkopati prostor, ki ga bo lahko napolnila radost vstajenja. Tudi za nas velja enako. V žalosti se vsi pritožujemo, Gospod pa nam prav sredi te bolečine pripravlja veliko radost in veselje. Bolečina je nujna, da neredi v naših srcih prostor in odprtost za čisto veselje.

Jezus je z njo, a Marija ga ne prepozna. Evangelist  izpostavi, kako vztrajna je njena slepota. Ne zaveda se navzočnosti dveh angelov, ki jo sprašujeta, in niti ne posumi v človeka za njenim hrbtom, za katerega misli, da je vrtnar. Zatem pa odkrije najbolj pretresljiv dogodek v človeški zgodovini, ko jo Jezus vendarle pokliče po imenu: »Marija!«

Marija se mora spreobrniti. Išče ga med mrtvimi. Ne ve, da ga mora iskati med živimi.

Le Jezus lahko uresniči njeno spreobrnjenje. Poklicati jo mora po imenu. »Marija!« Tedaj se vse spremeni. Tak  je Jezus tudi do nas. Tudi mi ga iščemo sredi joka in teme. V primernem trenutku se dotakne našega srca od znotraj in tedaj nas pokliče po imenu in ga prepoznamo!

Gospod je rekel Mariji Magdaleni: »Ne oklepaj se me! Kajti nisem še šel gor k Očetu.«

 Marija Magdalena bi namreč rada imela svojega Učitelja, kot je bil prej, s tem, da bi ostal križ dramatičen dogodek, ki ga je potrebno pozabiti.

Sedaj ni več prostora za čisto človeški odnos z Vstalim. Da ga lahko srečamo, se ni potrebno vrniti nazaj, temveč na nov način vzpostaviti odnos z Njim, kajti potrebno je iti naprej!

Vsak kristjan podoživlja izkustvo Marije Magdalene. Zato Magdalena imenuje Jezusa ‘moje upanje’, ker ji je on dal prerojenje, novo prihodnost, dobro življenje, osvobojeno zla.

‘Kristus, upanje moje’’ pomeni, da vsako moje hrepenenje po dobrem najde v njem resnično možnost; z njim lahko upam, da bo moje življenje dobro, polno in večno, ker je Bog sam postal bližnji, tako da je celo vstopil v našo človeškost.

 V čem, nam je Marija Magdalena vzor? Ko Jezus, njena največja ljubezen, umre na križu, ne obupa. Za to je deležna posebnih milosti.

Pa mi? Smo po vzoru sv. Magdalene pripravljeni na srečanje z Vstalim? Jezus želi, da mu tudi mi predamo svoja grešna življenja, mu dovolimo, da nam odpusti in očisti našo dušo navlake tega sveta. Morda se bojimo, da bi Gospod temeljito spremenil naše življenje. Marija Magdalena nam govori, da se splača vso ljubezen podariti Bogu. Ne odlašajmo in prosimo Gospoda milosti, da se moremo srečati z njim v globini našega srca. Ne glede na to, kako veliki grešniki smo, nam Jezus želi odpustiti in nas popeljati v drugačno življenje, življenje, ki ga zaznamujeta mir in veselje.

Gospod hvala ti za radost, da te prepoznamo, onkraj naših utvar, naših preveč sebičnih želja. Hvala ti za polnost veselja, ki nam ga nihče ne more vzeti.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Hinh anh cua tranvinhphuc77

Obj.: HŠ

Povej naprej.