2. maj: Moje ovce poslušajo moj glas

Objavljeno: 01. 05. 2023

|

2. maj: Moje ovce poslušajo moj glas

Jezus pravi, da njegove ovce poslušajo njegov glas in on sam jih pozna in hodijo za njim. To pomeni, da tu ni neke brezimne množice – vsak od nas je za Boga dragocen in edinstven.

Dandanašnji tokovi uporabljajo besedo “ovca” kot nekaj slabšalnega, kot izraz za nesamostojnost, nezmožnost mišljenja, za nekakšno čredništvo. Toda Jezusove besede imajo večno veljavo. Če je na eni strani Jezus nedolžno jagnje, ki so ga odpeljali v zakol, po drugi strani prevzema vlogo pastirja, ki za pašo poveri svoje apostole – navsezadnje je Petru dejal: “Pasi moje ovce.”

Biti “ovca” tu pomeni privilegij, saj ovca pozna Jezusov glas, ve, kateri je pravi, in ga razlikuje od drugih lažnih odrešenikov. Zato hodijo prav za njim in ne za drugimi. In kdor želi biti v tej vlogi, ima zagotovljeno večno življenje in so varne pred pogubo.

Mar ni zanimivo, kako Jezus poudari, da nihče ne more iztrgati teh ovac niti iz njegove niti iz Očetove roke? Da, biti Jezusova ovca pomeni biti varen v Božjem objemu.

In navsezadnje Jezus poudari, da sta On in Oče eno. Kot izpovedujemo vsako nedeljo in praznik, je Jezus enega bistva z Očetom.

Ovce, ki jih pase Jezus kot dobri pastir v izhodišču pripadajo Očetu. Imamo torej privilegij, da nam hrano in pašo daje sam Bog in da smo v Njegovem objemu popolnoma varni. Zato molimo, da bi naši dušni pastirji, ki so dobili poslanstvo, da hranijo Gospodove ovce, to nalogo zvesto izvrševali in da bi naše potrebe po duhovni hrani rodile še več duhovnih poklicev.

Jezus nas hoče voditi v varnost, v polnost življenja. Želi, da mu prisluhnemo. Čas z njim ni nikoli izgubljen.

Molitev je pomirjujoč odnos med ovco in pastirjem, spočijemo se lahko v skrivnosti Božje ljubezni do nas.

Zato si vzemimo čas, da prejmemo gotovost, ki nam jo daje Jezus, da bi spoznali, da smo varni v Božjih rokah.

Kot ovca prepozna glas pastirja, se ozrimo na minule dni, poslušajmo besedo, ki nam jo Bog sporoča preko ljudi okoli nas ter preko naših opažanj in izkušenj ter ponižno sledimo Jezusu Dobremu Pastirju.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Pexels

Obj.: MG

Povej naprej.