10. maj: Jaz sem trta in moj Oče je vinogradnik

Objavljeno: 09. 05. 2023

|

10. maj: Jaz sem trta in moj Oče je vinogradnik

Jezus izreče te besede, ko je v dvorani zadnje večerje. Zato veljajo kot Jezusova oporoka vsem nam.

Pretresljive so njegove besede »brez mene ne morete ničesar storiti.« Kaj je Jezus s tem mislil? Da se ne moremo učiti, delati, narediti izpita, pomiti posode …?? Ja, tudi za to rabimo Božjo pomoč in blagoslov. A to, kar mi nikakor ne moremo storiti sami, brez Jezusa je; priti do odrešenja, do zedinjenja z Njim. Za to nujno potrebujemo Njega. Zato smo mi kot mladike na trti, ki je Jezus. Mladika sama ne more obstati in ne roditi sadov.

V besedilu se kar sedemkrat pojavi beseda »ostati«. Tako kot je v zakonu zelo pomemben čas, ki ga zakonca preživita drug z drugim, se pogovarjata, molita, veselita skupaj, pa tudi jočeta … Tako je pomembno za vsakega kristjana, da ostaja z Jezusom. Kdaj ostajam z Njim in v Njem?

  • Ko se z Njim pogovarjam, molim.
  • Ko prisluhnem Njegovi besedi in prebivam v njej.
  • Ko obhajam Evharistijo in slavim Gospoda v Najsvetejšem.
  • Ko se vračam k Njemu po zakramentu svete spovedi.
  • Ko izpolnjujem deset zapovedi, ki jih je Jezus povzel v zapoved ljubezni do Boga in do bližnjega.
  • Ko izvršujem telesna dela usmiljenja: lačne nasičevati, žejne napajati, popotnike sprejemati, nage oblačiti, bolnike obiskovati, jetnike reševati, mrliče pokopavati.
  • Ko izvršujem duhovna dela usmiljenja: grešnike svariti, nevedne učiti, dvomljivcem prav svetovati, žalostne tolažiti, nadležne prenašati, žaljivcem odpustiti, za žive in mrtve Boga prositi.

Zgled in spodbuda na poti so nam svetniki. Oni so bili kot rodovitne mladike, ki so obrodili mnoge sadove.

Poklicani smo, da prinašamo sadove. Če smo v Jezusu Kristusu bomo zagotovo prinašali Božje sadove. Po sadovih lahko prepoznamo, kam smo priklopljeni.

Premislimo torej, ali tudi mi ostajamo v Jezusu? Mu sledimo? Katere sadove prinašamo?


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Pexels

Obj.: MG

Povej naprej.