13. maj: Mene je svet sovražil prej kot vas

Objavljeno: 12. 05. 2023

|

13. maj: Mene je svet sovražil prej kot vas

V preteklem letu je zaradi svoje vere življenje izgubilo 4.136 kristjanov, 2.625 pa jih je končalo za zapahi. Kar 1.266 cerkva je bilo napadenih, v primerjavi z letom 2017 pa se je število ogroženih kristjanov povečalo za 30 milijonov. 

Takšni so izsledki raziskave o preganjanju kristjanov. Gre za raziskavo, ki na podlagi pritiskov in nasilja, ki so jih deležni kristjani, države razvršča v lestvico do kristjanov najbolj nevarnih držav. Na vrhu seznama so se znašle Severna Koreja, Afganistan, Somalija, Libija in Pakistan. 

Po podatkih raziskave vsak deveti kristjan v svetu doživlja nasilje zaradi svoje vere. Po mnenju raziskovalcev pa so številke najverjetneje nižje kot so v realnosti, saj ljudje, še posebej v ruralnih okoljih, ne prijavljajo smrti in nasilja, ki izvira iz verske nestrpnosti. Strah, da bodo zaradi tega deležni raznih povračilnih ukrepov je namreč prevelik.

Ženske so zaradi svoje vere največkrat žrtve spolnega nasilja, posilstev, družinskega nasilja in dogovorjenih zakonov. Moški so po večini žrtve fizičnega nasilja, javnega obračunavanja in v končni fazi tudi smrti. Trpljenje žensk je tako velikokrat prikrito in težko zaznavno, medtem ko moški krvavo in nasilno umirajo na ulicah.

V poročilu je tako predstavljena zgodba mladega Alžirca, ki se je spreobrnil v krščansko vero. Ko so njegovi domači to izvedeli, so ga oče in bratje v pričo žene in otrok pretepali in zahtevali, da prizna islamsko vero. Po treh mesecih je oče dovolil, da skupaj z ženo in otroki odideta iz družine, s katero nimata več stikov.

Indija se je povzpela, med države kjer so kristjani najbolj preganjani. Veliko preganjanja so deležni tudi Nigerijski kristjani, kjer se je število umorjenih kristjanov v enem letu skoraj podvojilo. Mnoge nigerijske vasi so popolnoma izpraznjene, saj so bili kristjani primorani bežati, v njihove domove pa so se naselili preganjalci kristjanov. Kar 90% kristjanov, ki so v preteklem letu umrli zaradi svoje vere, prihaja iz Nigerije.

Ljudje bi se morali zbuditi. “Preganjanje kristjanov se povečuje. Številke kažejo, da na tem področju ni nobenega napredka in da nazadujemo. Države bi mogle ukrepati in začeti s spremembami.”

S preganjanimi kristjani pa v svojih nagovorih sočustvuje tudi papež Frančišek, ki opozarja, da mediji in družba ob preganjanju kristjanov prevečkrat zamahnemo z roko, čeprav gre za eno najbolj preganjanih verskih manjšin v svetu.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Pexels

Obj.: MG

Povej naprej.