27. maj: Kdo je izdajalec?

Objavljeno: 26. 05. 2023

|

27. maj: Kdo je izdajalec?

Kdo je izdajalec? Slovar slovenskega knjižnega jezika pravi: “Kdor sporoča nasprotniku, sovražniku, kar ve ali mu je zaupano, z namenom škodovati komu.“

Po tej definiciji imamo Juda Iškariota zlahka za izdajalca. Kaj pa Petra? Je Peter tudi izdajalec? Ne. To vemo zato, ker je Jezus rekel: “Eden izmed vas me bo izdal.“ Ne dva ali trije, samo eden. Samo Juda. Ostale pa je strah prisilil, da so Jezusa zatajili.

Vendar, ali ni to enako hudo, da Jezusa zatajiš? To vprašanje ni pomembno. Pomembno je, kaj narediš po tem dejanju. Dejstvo je, da te ima Bog rad, pa naj ga izdaš ali zatajiš. V vsakem primeru se lahko h Gospodu vrneš, še več, Gospod želi, da se vrneš. Peter se je, Juda se ni. Stvar torej ni v teži dejanja, ampak v tvojem odzivu potem, ko ti jo vest “zagode“ in se zaveš, kaj si naredil. Takrat imaš priložnost, da popraviš napako. Bog ti vedno daje “še eno“ priložnost, vedno, znova in znova, do smrti. Pograbi jo!

Vsak od nas doživi, da se življenje ne odvija tako, kot smo pričakovali in upali. Tedaj nas prevzame ostra bolečina izdaje ali zatajitve. Vsak od nas v življenju to na svoj način doživi. Udarec, ki nas pusti z občutkom praznine in nekoristnosti.

To se je Jezusu dogodilo s strani Jude in Petra. Več ljubezni in upanja, kot sem vložil v drugega, globlja je bolečina ob izdaji in zatajitvi. Ko smo sredi te bolečine, sploh če je zelo globoka, se nam zdi, da ne bomo mogli nikdar nikomur več zaupati. Srce se »zlomi«. Ključen in odločilen trenutek, ko me zlom lahko za vedno zapre ali pa ravno nasprotno, dokončno odpre moje srce. Prav to odprtost bomo v tem tednu odkrivali pri Jezusu.  Pri Njem vidimo le to, da ni nobenih besed zagrenjenosti, razočaranja ali obsojanja. Slišimo zgolj mir in predanost sredi temne noči, ki se zgrinja na nas.

Molimo danes tako: Samotni Jezus, vsak dan si bolj sam, vse dokler ti na koncu ostaja samo še vztrajno upanje v Boga, tvojega in našega Očka. Hvala ti, ker me nosiš, da se v takšnih življenjskih okoliščinah ne utopim, ampak odkrijem tvojo moč in tvojo brezpogojno zvestobo Očetovskega objema.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Pexels

Obj.: MG

Povej naprej.