2. junij: Nerodovitna smokva, prodajalci v templju in vera

Objavljeno: 01. 06. 2023

|

2. junij: Nerodovitna smokva, prodajalci v templju in vera

Prava vera, odprta za druge in za odpuščanje, dela čudeže. Današnji evangeljski odlomek podaja tri načine življenja. Predstavljajo jih podobe nerodovitne smokve, prodajalcev ali poslovnežev v templju in človeka vere.

Smokva nakazuje jalovost oziroma nerodovitno življenje, ki je nezmožno karkoli dati. To je življenje, ki ne obrodi sadov in ki ne dela dobrega. Živi zase, mirno, sebično, ne želi problemov. Jezus je smokvino drevo preklel, ker ni naredilo svojega – ni obrodilo sadu. Predstavlja človeka, ki ne naredi ničesar, da bi pomagal, ki vedno živi le sam zase. Taki ljudje na koncu postanejo nevrotični. Jezus obsodi duhovno nerodovitnost, duhovno sebičnost. Ta je, ko nekdo dela tako, da mu ne bi nič manjkalo, druge pa pušča, naj se znajdejo sami.

Drugi način življenja predstavljajo tisti, ki izkoriščajo: to so poslovneži v templju. Med drugim za svoje posle izkoriščajo tudi Božji sveti kraj. V njem menjajo denar in prodajajo živali za darovanje. Imajo tudi nekakšen sindikat, da se lahko medsebojno branijo. Duhovniki tega niso samo prenašali, ampak so jim celo dali dovoljenje za njihovo početje. To so ljudje, ki iz vere naredijo posel. Jezus jim je namenil besede: ‘Moja hiša se bo imenovala hiša molitve. Vi pa ste iz nje naredili razbojniško jamo.‘ Prodajalci v templju so izkoriščali romarje, ki so prišli darovat in Gospoda prosit za blagoslov. Duhovniki tam niso učili moliti, zanje niso imeli katehez … Bila je razbojniška jama. Plačajte, vstopite … Opravljali so prazne obrede brez usmiljenja. Se morda tudi pri nas kje dogaja kaj podobnega? Se Božje stvari izrablja za lasten dobiček?

Tretji način življenja pa je življenje vere. Jezus ga je opisal z besedami: ‘Imejte vero v Boga! Kdor bo rekel tej gori: ‘Vzdigni se in se vrzi v morje’ in ne bo dvomil v svojem srcu, temveč verjel, da se bo zgodilo, kar pravi, se mu bo zgodilo. Za vse, kar molite in prosite, verjemite, da ste že prejeli, in se vam bo zgodilo.’ Zgodilo se bo prav tisto, za kar z vero prosimo. To je življenjski stil vere. Da bi ga dosegli, moramo prositi Gospoda. Z vero ga moramo prositi, naj nam pomaga delati dobro. Le en pogoj: ko boste začeli moliti, da bi to prosili, če imate kaj proti komurkoli, odpustite. To je edini pogoj, da bi tudi vaš Oče, ki je v nebesih, vam odpustil vaše krivde.

Tretji način življenja je torej vera, ki pomaga drugim, ki približa Bogu, in ki dela čudeže. Danes prosimo Gospoda, da bi nas naučil tega življenjskega stila vere in bi nam pomagal, da ne bi nikoli padli – mi, vsakdo izmed nas, Cerkev – v jalovost in v posle.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.