Izberi veselje in ga živi

Objavljeno: 01. 06. 2023

|

Kategorije: Duhovnost, Vera

<strong>Izberi veselje</strong> in ga živi

Kolikokrat smo že slišali, da je kristjan tisti, ki je vesel. Veselje nas izdaja in govori drugemu: “Poglej, ta ima nekaj, zaradi česar je vesel kljub temu življenju in vsem njegovim težavam! Kaj je to? Tudi jaz hočem živeti tako!” In tu je pravo oznanilo brez ene same besede! Obstajajo odprta vrata, skozi katera lahko Kristus vstopi v življenje nekoga in vse naredi novo!

Srečanje z veseljem poraja temeljna vprašanja

Nekoč med študijem sem se z avtobusom vračala domov. Okoliščin se ne spomnim, vendar je moralo biti nekaj izjemnega, saj sem običajno potovala z vlakom. Na avtobusu je poleg mene sedel mladenič podobne starosti. Razen nekaj vljudnostnih stavkov, ki jih narekujejo družbeni protokoli, ko se dva neznanca srečata na istem kraju, se nisva veliko pogovarjala. Morda nekaj bežnih vprašanj o tem, kam greš, kaj študiraš ali kaj podobnega.

Nekje proti koncu potovanja me je tisti mladenič nenadoma vprašal: “Povej mi, zakaj si tako vesela?” Šok in nejevera! Prepričana sem, da se nisem smejala ali hihitala. Bila sem prijazna, toda ali nismo vsi takšni ob srečanjih z neznanci, ki nam niso ničesar zakrivili? Od kod mu misel, da sem srečna? Po prvih nekaj sekundah ukvarjanja s temi vprašanji je prišlo jasno spoznanje: “Karkoli je ta mladenič videl, mu dolguješ resnico.” In tako se je začel pogovor o Bogu, temelju mojega življenja in mojega veselja. Nikoli več ga nisem videla in ne vem, kakšen učinek (če sploh) je imelo to naključno srečanje z veseljem na njegovo življenje. Prepričana pa sem, da je takrat Bog uporabil nekaj v meni, da je odprl ali vsaj odškrtnil vrata njegovega srca.

Je veselje zgolj nasmeh ali še kaj drugega?

Obstajajo ljudje, ki se pogosto smejijo. Takšne je nemogoče spregledati. Njihovo veselje jemljemo kot nekaj samoumevnega, kot pravijo. In vendar nas včasih pretrese spoznanje, da se veselje ne skriva za vsakim nasmehom. Za nekaterimi se skriva negotovost. Nekateri nasmehi skrivajo strah pred iskrenostjo do drugih ali pa služijo kot obrambni zid pred preveč bližnjimi srečanji.

Kot sem vam povedala, se na tem potovanju nisem niti smejala niti nasmehnila. Prav tako se nikoli nisem videla kot oseba, ki se veliko smeje in izžareva veselje. Pa vendar so jo drugi videli neštetokrat. In to odkritje jih je spodbudilo k postavljanju vprašanj. Kje je torej to veselje?

Veselje je način življenja

Veselje je vprašanje, ki potrebuje odgovor. Vsako jutro te zbudi in vpraša: “Hej, ali bova danes hodila skupaj?” V nepričakovanih trenutkih dneva te preseneti in izzove: “Podaj mi roko in teciva!” Čaka te zvečer, ko se pripravljaš na spanje in v mislih premlevaš pretekle ure: “Ali si se me danes odločil vzljubiti in boš z mano zatisnil oči?”

In tu je odgovor: veselje je odločitev! Ni občutek sreče in zadovoljstva, ko gre vse dobro, temveč odločitev, da se ne prepustimo neuspehu. Ni navdušenje nad trenutki, ko nas drugi razumejo in spodbujajo, temveč odločitev, da ne dopustimo, da nas nerazumevanje odvrne. Niti ni nasmeh na obrazu zaradi lepe besede, ampak predvsem nasmeh srca, ki verjame v ljubezen, tudi kadar je ne prejme.

Veselje življenja izvira iz globokega dejstva, da ne glede na to, kaj se zgodi, imam Očeta, ki mu ni vseeno in mi že pripravlja pot, da lahko nadaljujem. Sem ljubljeni otrok tistega, ki se veseli v meni od samega začetka.

Tudi ti se odloči za veselje

Mnogo let po tistem nenavadnem srečanju na avtobusu mi je prijatelj rekel, da je “presenečen nad veseljem, ki ga goji moja družina kljub vsem težavam”. Tokrat se nisem spraševala, o kakšnem veselju govori, saj je resnično vtkano v vsako poro našega družinskega bitja. Toda o katerih težavah je govoril? Moja babica je govorila, da težave v življenju niso naključja. Edina nesreča je izgubiti Življenje.

Če živiš z Bogom in mu slediš, kdo ti preprečuje, da bi izbral veselje? V vseh pogledih. Ne pusti se motiti ničemur, kar ti to življenje nenehno meče pred nos. Kako je z milostmi, s katerimi te Gospod vsak trenutek obdaruje?

Drzni si izbrati veselje! Kaj pa če ti danes ne bo šlo nič po načrtih? Kaj pa, če od včeraj nisi naredil nobenega napredka? Kdo ti preprečuje, da bi izbral veselje?! Veselje ni nagrada za dobre in uspešne. Veselje je gonilo in moč malih. Biti vesel pomeni dvigniti otroški pogled k Očku, v srcu razviti najširši nasmeh in pogumno stopati naprej.


Vir: Žena vrsna

Foto: Unsplash

Prev. in prir.: MG

Obj.: MG

Povej naprej.