Junij 2023: Beseda starejšim, invalidom, bolnim idr.

Objavljeno: 01. 06. 2023

|

Kategorije: Gradiva

<strong>Junij</strong> 2023: Beseda starejšim, invalidom, bolnim idr.

Pozdravljeni!

Po lepem Marijinem mesecu maju smo že v juniju, rožniku, mesecu praznikov svetega Rešnjega telesa in svete Rešnje krvi ter Srca Jezusovega in Marijinega, mesecu mašniških posvečenj … Morda imate junija tudi vi osebni praznik, obletnico … Povabim vas, da svoje veselje delite z drugimi. K temu nas spodbujajo tudi besede Josipe Prebeg in Alenke Rebula:  »Sodelovati pomeni, da mi je jasno, kaj lahko dam, in da znam dati prostor darovom drugega. Skupaj lahko dosegamo odmik od nepotrebnega napora in prestop v življenjsko razbremenjenost. Vsaka roža dela samo svoje. Iščimo srčno delovanje, v katerem pride na dan zaklad vsakogar, in bomo bogati vsi«.

Nekaj podobnega odseva tudi dogodek pred dnevi. Obiskal sem gospo, ki se je zaradi bolezni preselila k sinovi družini. Ob njej so bili družinski člani in skupaj so prejeli sveto obhajilo. Po končani molitvi sem se še nekaj časa zadržal v pogovoru. Povedali so mi, da je hčerka zaključila fakulteto in da bo po temeljitem razmisleku vstopila v samostan. Da bi utrdila svojo odločitev o izbiri poklica, je že nekaj časa živela samostojno, odmaknjena od domačih. Iz pripovedovanja sem presenečeno izvedel, da je dekle že kot otrok čutilo posebno ljubezen do molitve. Še ko je cerkev obiskovala s starši, se je rada odtrgala od njih in pokleknila pred Marijin oltar. – Vse vas, ki prebirate te vrstice, povabim, da se je spominjate v molitvi. Spominjajte se tudi vseh drugih, ki se odločajo za poklic, kateri koli, ne le duhovni. Ne pozabite moliti za letošnje novomašnike. Jezusovemu Srcu priporočajte tudi bogoslovce in vse, ki se pripravljajo na redovniški, duhovniški in misijonarski poklic, ter njihove vzgojitelje.

Besede na začetku tega pisanja o našem sodelovanju sklenem s povabilom na 55. slovensko narodno romanje bolnikov, invalidov in starejših v narodno svetišče Marija Pomagaj na Brezje, ki bo v soboto, 24. junija 2023. Sveto mašo ob 10. uri bo ob somaševanju duhovnikov vodil dr. Andrej Saje, novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference. Ob 9. uri se bo na trgu pred cerkvijo po ustaljenem programu začela priprava na sveto mašo z molitvijo rožnega venca in s petjem, ob 10. uri pa bo slovesna romarska maša. – Obilo božjega blagoslova in pogumnega vključevanja v dogodke vsakdana vam želim in vas pozdravljam.

Vaš bolnišnični duhovnik Miro Šlibar

 

L I T U R G I Č N I  K O L E D A R, LETO A/I

– 1. junij: začetek pobožnosti vrtnic

– 2. junij: prvi petek

– 3. junij: prva sobota – kvatre

– 4. junij: nedelja Svete Trojice

– 8. junij: Sveto Rešnje telo in Sveta Rešnja kri

– 11. junij: 10. nedelja med letom

– 16. junij: Srce Jezusovo

– 17. junij: Marijino Brezmadežno Srce

– 18. junij: 11. nedelja med letom

– 24. junij: Rojstvo Janeza Krstnika

– 25. junij: 12. nedelja med letom, Dan državnosti – d. p.

– 29. junij: Peter in Pavel, apostola

 

M O L I T V E N I  N A M E N I  S V E T E G A  O Č E T A

Apostolat molitve že od vsega začetka, danes pa kot Papeževa svetovna mreža molitve, ki se posebej hrani z nameni, ki jih predlaga Sveti oče, ohranja in širi pobožnost Srca Jezusovega. Vabim vas, da se ji vsi, zlasti starejši in bolni, pridružite v čim večjem številu.

Molitveni namen za mesec junij 2023: ZA ODPRAVO MUČENJA. Molimo, da bi se mednarodna skupnost konkretno prizadevala za odpravo mučenja in zagotavljala podporo žrtvam in njihovim družinskim članom.

 

 Ž I V I   V S A K   D A N

Kaj imaš danes v rokah

Vem, da se človeškega trpljenja ne da rešiti z nekaj lepimi besedami. Toda včasih se vprašam, le kaj ima trpeči od tega, če se zapre v svojo žalost in je nedosegljiv za svoje bližnje? Vsak dan znova poskusi vzljubiti življenje in ljudi okoli sebe. Če ti je to težko, se vsako jutro zberi in poglej na vse vsaj malo bolj sproščeno. Preteklosti ne moreš spremeniti. Okno pusti odprto samo za lepe spomine. In prihodnost? Ne delaj si preveč skrbi. Misli na to, kar ti je podarjeno danes: sonce in luč; roža, ki se razcveta; hrana in pijača; otrokov nasmeh … (Phil Bosmans, str. 98).

 

P R I P O R O Č A M O

*Svete maše na Radiu Ognjišče v mesecu juniju  bodo iz župnijske cerkve Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani ob 19. uri. Ob isti uri bo tudi prenos svete maše v živo na TV GOLD.

* Vsako nedeljo je ob 10.30 prenos svete maše na TV SLO 1.

* Svete maše so na TV Exodus ob delavnikih ob 6., 12., 18. in 24. uri, ob nedeljah pa ob 8.30 uri ter ob 12., 13., 18. in 19. uri.

* Vsak dan je rožni venec na Radiu Ognjišče na sporedu že ob 5. uri.

* Vsako tretjo soboto v mesecu je na Radiu Ognjišče Kateheza za bolnike. Tokrat bo 17. junija ob 21. uri.

 

Z A K L A D N I C A   M O L I T V E,  Molitve z Ognjišča

Prenovi obličje Cerkve

O, Gospodov Duh, / ki ljubiš vedno novo, / kdaj boš prenovil obličje Cerkve? / Kdaj nam boš pokazal, / koliko starega / more in mora v njej izginiti, / da bo njeno obličje spet zasijalo / v mladosti in lepoti? / Saj ti nisi Duh suženjstva, temveč Duh posinovljenja. / Duh svobode! / Žeja nas po svobodi! / Pokaži nam, / kako naj se rešimo suženjstva črke / in se osvobodimo za ljubezen. / Naj nas znova prevetri / vihar tvoje ljubezni! / Naj spet zaveje / dih Božjega otroštva / nad posinovljenci. / Potem bomo spet verovali vate, / o Duh ljubezni in svobode. / Amen.

(Josef Dillensberger, Ognjišče (2011) 6, str. 2)

 

S M E H  J E  N A J B O L J Š I  Z D R A V N I K

Zbral: Marjan Bunič

  • DOKAZ – Ob stojnici, kjer prodajajo kreme za pomlajevanje, neka dama dvomeče vpraša: “Pa je krema res tako dobra?” Prodajalec se obrne k dekletu, ki mu pomaga prodajati, in reče: “Mama, daj gospe poskusno dozo!”
  • OVES – Gospod Krpan sosedu, ki stanuje nad njim: “Prinesel sem vam vrečo ovsa.” – “Ovsa? Zakaj?” – “Za tiste konje, ki vsak večer topotajo po vašem stanovanju.”
  • POSODA – “Slišal sem, da si ženi za rojstni dan kupil dragocen jedilni servis.” – “Res je. Ampak naložba se je splačala, saj mi zdaj žena ne pusti več pomivati posode!”
  • ZDRAVILO – “Gospod doktor, ne morem zaspati!” toži pacient. Zdravnik se zamisli, potem pa pravi: “Čisto počasi štejte do tisoč, to bo gotovo pomagalo!” Ko spet pride, zdravnik vpraša: “No, je pomagalo?” – “Ne vem, gospod doktor, prišel sem do petsto, potem sem moral pa vstati in si skuhati kavo, da sem lahko štel do tisoč!”
  • ČEVELJ – Operni pevec vadi pri odprtem oknu. Nenadoma prileti skozi okno ženski čevelj. “To je pa višek nesramnosti!” je ves iz sebe pevec. Tedaj zakliče njegova žena iz ozadja: “Nikar se ne jezi, ampak poj naprej! Čevelj mi je prav.”
  • LUČ – Pijanec skuša s ključem odpreti drog cestne svetilke. Mimoidoči ga nagovori: “Nikar se ne trudite. Tukaj nihče ne stanuje.” – “0 pač, saj gori luč v prvem nadstropju!”
  • ZALITI – Dva psa opazujeta, kako delavci postavljajo nove drogove za cestne svetilke. Ko končajo, pravi prvi pes drugemu: “Daj, greva, to je treba zaliti!”
  • TELEVIZOR – “Meni televizor popolnoma nadomesti časopis,” pravi počitniški gost kmetici. Kmetica ga nejeverno pogleda in pravi: “Vam morda že, meni pa ne. Poskusite v televizor zaviti jajca!”
  • REZERVNE GUME – Mihec se prvič pelje z ladjo. Ves začuden si ogleduje rešilne pasove in vpraša: “Zakaj potrebuje ladja toliko rezervnih gum?”
  • ŽENSKA IMENA – “Zakaj imajo barke navadno ženska imena?” vpraša neki potnik lastnika ladje. “Zato, ker zahtevajo dražjo opremo in jih je težko krmariti.”
  • DOLGE ROKE – “Kaj pravzaprav potrebuješ za ribarjenje?” – “Ribiško palico, posodo s črvi, potrpežljivost in par dolgih rok.” – “Čemu pa dolge roke?” – “Da lahko ženi pokažeš, kako velike so bile ribe, ki si jih skoraj ujel.”

 

Pripravil: Miro Šlibar, [email protected]

Foto: Pixabay

Obj.: BR

Povej naprej.