9. junij: David

Objavljeno: 08. 06. 2023

|

9. junij: David

Osrednja figura v današnjem evangeliju je David.

Kdo je David? David je človek vodenja. Realnost jemlje takšno, kot je. Prva Davidova drža je torej tale: da bi se branil, ne uporabi ne Boga in ne svojega ljudstva. In to je ljubezen kralja do svojega Boga in svojega ljudstva. David je kralj grešnik, kot vemo iz pripovedi, a je tudi kralj, ki ima zelo veliko ljubezen. Zelo je bil navezan na svojega Boga in zelo navezan na svoje ljudstvo; da bi se branil, ne uporabi ne Boga in ne ljudstva. V težkih življenjskih trenutkih se zgodi, da se morda sredi obupa nekdo brani, kot se lahko, in tudi uporabi Boga in uporabi ljudi. Davidova drža pa je drugačna: ne uporabi Boga in ne svojega ljudstva.

Druga Davidova drža je drža spokornosti. Odide na Oljsko goro in joče, hodi bos in glavo ima zakrito. Tudi vsi ljudje, ki so bili z njim, so si zakrili glave, šli z njim in jokali. Zares gre za spokorno hojo. Morda je David v svojem srcu razmišljal o mnogih slabih stvareh, o grehih, ki jih je storil, o tem, da ni nedolžen. Morda misli, da ni pravično, da ga je sin izdal, a prizna, da sam ni nek svetnik ter izbere spokornost. Ta Davidov vzpon na goro nas spominja na Jezusovo vzpenjanje: Tudi On žalosten, bos, s svojim križem se vzpenja na goro. David sprejme žalovanje in joče. Mi, ko se nam v življenju zgodi kaj podobnega, imamo ta instinkt, da se hočemo vedno opravičiti. David pa je realist in hoče rešiti Božjo barko, njegovo ljudstvo, in izbere pot kesanja. Je velik grešnik in velik svetnik. In samo Bog ve, kako gresta ti dve stvari skupaj.

Namesto da bi izbral maščevanje za mnoge žalitve, se odloči zaupati Bogu.  Tretja Davidova drža je drža zaupanja v Gospoda. Davidov odziv lahko pomaga tudi nam, kajti vsi mi gremo v življenju skozi temne trenutke in preizkušnje.

To so torej tri Davidove drže: ne se pogajati z Bogom …; sprejeti pokoro in objokovati svoje napake; ne vzeti pravice v svoje roke, ampak zaupati v Boga. Človek, ki ljubi Boga, ljubi njegovo ljudstvo in se o njem ne pogaja; človek, ki se ima za grešnika in se spokori; človek, ki je gotov v svojega Boga in vanj zaupa. David je svetnik in mi ga častimo kot svetnika. Prosimo ga, naj nas nauči teh drž v težkih življenjskih trenutkih.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.