14. junij: Dopolnit postavo

Objavljeno: 13. 06. 2023

|

14. junij: Dopolnit postavo

Jezus pove, da ni prišel ukinit postave, ampak le dopolnit. Tako zapovedi, ki jih je dal Bog, ostajajo in so nam kažipot skozi tuzemsko življenje. Vendar tudi tu ne smemo biti preveč ozki in se zanašati na to, da nas bo odrešilo natančno izpolnjevanje vsake zapovedi.

Res je treba pravila spoštovati, vendar nas ne morejo rešiti pravila, ampak le vera v Boga.

Jezus na nek način daje zapovedim še večji pomen, saj pravi, da ni potrebno, da smo dejanje izvršili, ampak smo grešili že z mislijo na to dejanje. Če si v srcu močno želimo, da bi se nekoga iznebili, smo s tem že grešili. Prav tako, če smo si želeli bližnjega žene (moža), smo že prešuštvovali …

Jezus je tukaj zelo jasen, izbira pa je zopet naša. Ali bomo služili Bogu, ali pa raje mamonu, ki se kaže skozi razna naša poželenja in strasti. Iz tega se rodijo številne zamere in na kocu sovraštvo, ki je najhujši greh in je uperjen direktno v Božje usmiljeno srce.

Če razmišljamo ob današnjem evangeliju, se nam morda zazdi, da imamo zelo malo možnosti, da bi se rešili. Glede na svoje misli in dejanja res, vendar Jezus nas je na križu odrešil in onemogočil zlu, da bi popolnoma zavladalo nad nami. Razen tega pa nam daje milost, da se moremo prav odločiti in živeti po njegovem nauku. Kot tretji razlog je neskončno Božje usmiljenje, zaradi katerega smemo upati, da se kljub svojim slabostim, ki se jih trudimo odpraviti, odrešimo – ne iz svoje moči, ampak zaradi Božje ljubezni do nas.

Jezus nam hoče dati resnično svobodo. Svoboden sem, če živim v ljubezni. Če hočem živeti v ljubezni, se moram naučiti poslušnosti. V poslušnosti najdem resnico ljubezni in resnično svobodo. Zato Kristus vztraja, da ni prišel ukiniti, ampak dopolniti postavo. Resnične svobode ne dosežem tako, da se izognem postavi, ampak da se spustim v njene globine.

Jezus hoče, da se danes postava uresniči v nas. Prav to on sam s svojo močjo uresničuje v nas, če se v moči Duha, ki smo ga prejeli, odpremo njegovemu daru. Biti svoboden pomeni, da svobodno uresničujem tisto, za kar sem bil ustvarjen in kar je bilo vame položeno, da bi izpolnil in odživel. Mnogi, ki iščejo svobodo, postanejo še bolj sužnji. Med tem kar smo in med tem kar bi radi bili zazeva ogromen prepad. Zakaj? Ker dojemamo svobodo v nasprotju s svojo najglobljo resničnostjo. Jezus nas nauči pot resnične svobode. To je pot poslušnosti iz ljubezni, ki nas osvobaja postave greha in smrti.

Bog si za nas želi svobode božjih sinov in hčera. Zato nas je ustvaril. To nam podarja postava Duha, ki ga je po Jezusu izročil tudi nam. Resnično veselje najdemo le, ko se svobodno podarjamo njegovi ljubezni, tako kot se on nam. Ljubi in delaj kar hočeš. Ljubi in položi svojo voljo v voljo drugega, prav zaradi tega, ker ga ljubiš. Ne to kar jaz hočem, ampak kar ti. To je pot resnične krščanske svobode. To je novost vstajenja.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.