Papež Frančišek: Vsa človeška družina v skrbi za skupni dom

Objavljeno: 27. 06. 2023

|

<strong>Papež Frančišek:</strong> Vsa človeška družina <em>v skrbi za skupni dom</em>
Papež je udeležence Festivala celostne ekologije, ki je prejšnji teden potekal v italijanskem kraju Montefiascone, spodbudil k nadaljnjemu prizadevanju za zaščito našega skupnega doma ter izpostavil, da gre za prednostno nalogo vseh.

Sveti oče se udeležencem zahvaljuje, da so se zbrali na tretjem Festivalu celostne ekologije, z namenom, da bi »premišljevali in pospeševali skrb za skupni dom, kar bi morala biti prednostna naloga za vse nas, ki v njem prebivamo, predvsem pa za kristjane«.

Združiti se mora vse človeštvo

»Bog nas je blagoslovil z darom zemlje in zatorej moramo zagotoviti ves svoj trud, da bi postala trajnostna,« zapiše in spomni na okrožnico Laudato si’, v kateri je izpostavil, da »je zaščita našega skupnega doma nujni izziv, ki zahteva zavzemanje za združitev vse človeške družine v prizadevanje za trajnostni in celostni razvoj, saj vemo, da se stvari lahko spremenijo«.

»Stvarnik nas nikoli na zapušča, nikoli ne umakne svojega načrta ljubezni, ni mu žal, da nas je ustvaril. Človeštvo je še vedno sposobno sodelovati v izgradnji našega skupnega doma,« je prepričan sveti oče, ki spodbuja k nadaljenjemu prizadevanju vse, ki se na najrazličnejših področjih posvečajo zaščiti in varovanju doma, ki nam je vsem skupen.

Škof Piazza: Voda, ki daje življenje

Papeževo sporočilo je v petek, 23. junija, prebral monsinjor Fabio Fabene, ki je tudi pobudnik festivala, namenjenega vsem, ki se želijo posvetiti aktivnejši zaščiti in varovanju stvarstva. Sledilo je teološko razmišljanje viterbskega škofa Orazia Francesca Piazze o pomembnosti vode, ki je nujna za človekovo preživetje, a je prav tako simbol za potešitev duhovne žeje. Vse, kar nam je Stvarnik podaril, ne postane naša lastnina, ampak ostane dar, ki ga je treba varovati in ceniti, kajti varovati stvarstvo, torej zemljo, je enako varovanju samega človeštva. Varovanje stvarstva torej zahteva odgovornost, delavnost in skupno delovanje, kajti gre za vsa živa bitja: »Varovati naravo pomeni varovati tudi človeštvo ter ceniti in gojiti dobro, ki nam je bilo zaupano, da bi postalo rodovitno.«

Škof Piazza je dejal, da je tudi v Svetem pismu voda osrednji element, saj je navedena kar 580 krat kot vodilna nit človeške poti in človekovega odnosa z Bogom: »Voda ni samo metafora, ampak je temeljni element v življenju človeka in stvarstva. Krstna voda človeka naredi podobnega učlovečenemu Sinu. Kakor voda namaka suho zemljo, tako krstna voda podarja življenje. S potopitvijo v vodo pri krstu se začne novo življenje.«

Voda kot temeljna prvina za preživetje človeštva mora zato biti povod za karitativnost, solidarnost in skupno delovanje za njeno ohranitev in za dobro prihodnjih generacij, saj ni le materialna dobrina, ampak prav tako predstavlja del človekovega približevanja Bogu.


Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Obj.: MG

Povej naprej.