8. julij: Ali morejo žalovati svatje, dokler je ženin pri njih?

Objavljeno: 07. 07. 2023

|

8. julij: Ali morejo žalovati svatje, dokler je ženin pri njih?

Božja beseda nam zastavlja vprašanje: Zakaj se postimo?

Če spremljamo posvetne medije, vedno večkrat omenjajo post kot odrekanje hrani. Vendar je namen tega posta očistiti telo, shujšati, preizkusiti sebe, ozdraveti, preventivno delovati … morda celo neka abstraktna duhovna rast, a pravega namena posta ne zasledimo. Tako so se postili tudi Janezovi učenci, farizeji in drugi: zaradi predpisa in tradicije in ne iz pravega razloga.

Jezus namreč pravi, da je pravi čas za post takrat, ko bo ženin vzet od ljudi, ko ženina med seboj več ne bodo imeli. Ko je Ženin, Bog, med ljudmi, takrat je razlog za praznovanje. Ko ljudje Boga izženemo, izgubimo, pozabimo, takrat je razlog za post. Post je iskanje Boga. Post je trdo delo, da Boga spet najdemo.

Zavihajmo torej rokave. Čaka nas trdo delo.

Z Jezusovim prihodom se konča post in se začne poročna gostija. Njegova smrt bo spet prinesla post, skozi katerega moramo vsi iti, da dosežemo cilj: novo življenje in postanemo ljubljeni sinovi in hčere v Očetu in iz Njega.

Cilj našega posta je svatbena gostija med Bogom in nami. S postom se znova odpremo Božjim darovom. Post, samota, dremavost in očitnost smrti so nam dobro znani. Zakaj jih  doživljamo kot breme?

Ker smo mi eno samo hrepenenje, stremljenje in nas žeja po ljubezni, opojnosti, novosti in življenju. Gospodova velika noč poteši to našo lakoto, ki je stara toliko kot mi.

Zato se Jezusovi učenci postimo, da bi danes živeli. Ne postimo se zato, da bi žalovali zaradi smrti, ampak zato, da bi sprejeli njegovo povabilo na gostijo, ki je premagala smrt in briše vse naše solze.

Naše življenje ni zgolj jesti, ampak obhajati poročno gostijo z Bogom, živeti iz Ljubezni, ki je Bog sam, naš ženin. On je danes prisoten v malih – lačnih, žejnih, tujcih, golih, bolnih, jetnikih, v vseh situacijah posta, ki bodo v zgodovini do konca. V teh nas vabi, da mu damo svojo ljubezen. To je hrana za naš post.

H kakšnem postu me torej vabi: deliti kruh z lačnim, ponuditi streho brezdomcu, obleči golega, sprostiti verige, zlomiti vsak jarem. On je postal zadnji med nami.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.