12. julij: Jezus pokliče apostole po imenu

Objavljeno: 11. 07. 2023

|

12. julij: Jezus pokliče apostole po imenu

Apostoli so poklicani po imenu. In tako je bilo tudi z nami pri krstu.

Po krstu smo bili poklicani, da sprejmemo Jezusa kot pot, resnico in življenje. In po Svetem Duhu, ki smo ga prejeli pri krstu, imamo moč, da živimo to poslanstvo preprosto, a dejavno. Živa voda iz krstnega kamna ne sme mirovati. Krst je razvijajoča se stvarnost. Daje nam moč, da priznamo Jezusa v vsakdanjem svetu, zlasti tako, da vodimo ljudi k njemu.
Morda se sprašujemo: »Kako lahko nekoga pripeljem k Bogu ali v Cerkev? In si nekdo lahko reče: Nisem strokovnjak za to!  Ni treba, da smo strokovnjaki, samo Jezusovo ljubezen moramo izkusiti. Če je kdo zares izkusil odrešilno Božjo ljubezen, ne potrebuje veliko časa, da bi se odpravil oznanjat.

Verjetno že zdaj dan za dnem pričujemo o veri s skrbjo za druge. Taki dogodki lahko postanejo odlična priložnost, da ljudem pomagamo na nov način spoznati Jezusa.

Bog nam želi dati notranji ogenj in novo drznost za evangelizacijo, vendar izvirata le iz veselja ob srečanju z njim in občutenja veličastne ljubezni njegovega Duha. Papež Frančišek je zapisal: »Vsak kristjan je misijonar toliko, kolikor se je srečal z Božjo ljubeznijo v Jezusu Kristusu«. »Evangelij lahko oznanjamo le, če ‘smo’ z Jezusom in živimo z njim … in se ustrezno ‘čutimo’ primorane oznanjati in deliti to, kar je dobro, pozitivno in čudovito.«

Tako kot je Jezus apostolom obljubil nove binkošti, nam obljublja novo izlitje Svetega Duha, ki je vir gorečnosti, sočutja in vseh darov, potrebnih, da  lahko oznanjamo.

Dar gorečnosti je le eden izmed številnih darov in karizem, ki vzniknejo v nas, ko se popolneje izročimo Svetemu Duhu in prosimo za milost misijonarskega poslanstva. Sveti Duh je glavni srednik evangelizacije, zato je naša naloga, da ga sprejmemo kot Božjo osebo, ki nas ljubi in želi biti naš učitelj.
Zato prosimo Svetega Duha, naj nas napolni in nam da moč za Kristusovo poslanstvo. Dovolimo mu, da nam bo dal vse duhovne darove, ki jih potrebujemo, da bomo ljudem posredovali veselo novico. Vsak izmed nas mora, kakor je spodbujal sveti Janez Pavel II., »pustiti, da nas prevzame gorečnost apostolskega oznanjevanja po binkoštih. V sebi moramo oživiti razvneto čustvovanje apostola Pavla: ‘Gorje meni, če evangelija ne bi oznanjal!’«

Bog Oče je v moči Svetega Duha poslal Jezusa na svet. Janezov evangelij opisuje, da se je Jezus učlovečil in prebival med nami. Prišel je kot misijonar (kar v latinščini pomeni »nekdo, ki je poslan«).  Preskočil je čas, prostor, jezike, starostne skupine in kulture, da bi nam razodel brezpogojnoBožjo ljubezen. Iz njegovega poslanstva se je rodila Cerkev.
In tako smo tudi mi kot učenci poslani, da opravljamo poslanstvo misijonarjev, ki zaradi evangelija zapustijo družino in potujejo po svetu. Čeprav gremo morda le skozi vhodna vrata, smo tedaj poslani v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.