14. julij: Previdni kot kače in preprosti kot golobje

Objavljeno: 13. 07. 2023

|

14. julij: Previdni kot kače in preprosti kot golobje

Kača je znamenje modrosti in previdnosti, golob pa je znamenje preprostosti in sproščenosti. Tudi kristjan naj bo moder in previden kakor kača in preprost in sproščen kakor golob.

Mislim, da pa se nam kljub vsem zagotovilom prebujajo dvomi in nejevernost: Zakaj pa smo potem v takem strahu  in v negotovosti za prihodnost? Nič kaj dobrega ne slutimo? Kje so zdaj sadovi Jezusovega zagotovil ? Kje je varnost, milostljiva naklonjenost Boga in mir? Tega vsaj v našem času ni čutiti.

Če smo izpostavljeni nevarnosti, še ne pomeni, da smo slabotnejši od sveta. Ne živimo namreč iz svoje moči in varnosti. To nam je vse bolj jasno. Živimo lahko samo od tega, kar nam namenja Bog. Zelo velja Jezusovo opozorilo: Bodite previdni kakor kače in preprosti kakor golobje.

Kako biti previden sredi takšnih nevarnosti, ki nam grozijo? Kaj lahko naredimo sredi groženj in morebitnih napadov? Sveti Janez Zlatousti, carigrajski škof, ki je preživel mnoga preganjanja daje primer kače.

Kača vse zapusti, da si odrezati tudi pol telesa, samo da si reši glavo. Taki smo lahko tudi mi. Vse zapustimo, razen vere. Vera je glava in korenina. Če ohranimo vero, pa vse drugo izgubimo, smo ohranili življenje za vso večnost v nebesih.

Treba je postati previden kot kača, da svoje vere ne izpostavljam nevarnostim in preprost kot golob, da ne vračamo enako z enakim tistim, ki krivično postopajo z menoj. In se ne maščujem nad tistimi, ki delajo naklepe zoper mene. Sicer previdnost ne bi ničemur koristila.

Sveti Janez Zlatousti opozarja, da nihče naj ne misli, da teh kreposti ni mogoče uresničiti. Bog bolje pozna naravo stvari kot kdorkoli drugi. Dobro ve, da sile ne premagaš s silo, ampak z dobroto.

Nihče ne more najti popolne varnosti in miru samo v sebi in ob drugem. To je nemogoče. Te ni bilo dano niti Mariji, Materi Božji. Vedno živimo v manjšem ali v večjem nemiru. Marija je živela v zelo nemirnih časih in v zelo nemirnem okolju rimske okupacije. Povsod so se bliskali meči. Nikdar nisi vedel, kje bo kakšna vstaja ali upor. Z Jožefom in malim Jezusom je morala zbežati v Egipt pred krvavo roko kralja Heroda. Materinske sanje se za Marijo niso nikoli končale. Niti na Kalvariji, kjer so ji križali ljubljenega Sina Jezusa. Tudi na Kalvariji je ohranila vero v Boga. Marija je vse, kar se ji je zgodilo v življenju, ohranila in premišljevala v svojem srcu.

Vse, kar se dogaja med nami in z nami, ohranjajmo in premišljujmo v svojem srcu. Čas v katerem živimo, niso trenutki odtekanje v neko negotovost in strah. Čas v katerem živimo je kljub vsemu še vedno  blagoslov iz nebes. Bog nam prinaša svoje varovanje, svojo naklonjenost in svoj mir. Bog je z nami vsemi. Božja Mati Marija na vse veke ostaja tudi naša Mati.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.