Moliš k Bogu, ki nima pojma, kaj počne?

Objavljeno: 14. 07. 2023

|

Kategorije: Duhovnost, Vera

<strong>Moliš k Bogu</strong>, ki <em>nima pojma, kaj počne?</em>

Ti je poznan tisti občutek tesnobe in panične potrebe po molitvenem ritualu, da se ne bi zgodilo kaj hudega oziroma da se nekaj slabega čim prej popravi? To je tisto stanje, v katerem želiš za vsako ceno pridobiti občutek, da imaš nekaj pod nadzorom.

Želja po nadzoru »višje sile«

Po molitvi, rožnem vencu, sveti maši … ne posegaš iz zaupanja, predaje in ljubezni, ampak z namenom obvladovanja ‘višje sile’, ki mora nujno vskočiti in rešiti tvoj problem – kakor hočeš in ko hočeš.

Toliko situacij v našem življenju je negotovih. Stvari pogosto ne grejo tako, kot bi si želeli, sanje se vsak dan razblinijo, zdi se nam, da že samo z jutranjim vstajanjem iz postelje veliko tvegamo. Različni smo mi in ljudje okoli nas in želimo si, da bi bilo vsem dobro. V vsem tem se lahko izgubimo.

Najbolj ogrožena na tem mestu je svoboda.

Nisi svoboden biti srečen v sedanjem trenutku.

Nisi svoboden sprejeti težo sedanjega trenutka.

Nisi svoboden sprejeti svoje življenje takšno, kot je.

Primerjaš se z drugimi.

Vodijo te tvoji strahovi, ne Sveti Duh, in v takem stanju sprejemaš odločitve, deluješ proti drugim ljudem, begaš sebe in njih. Želja po nadzoru postaja le močnejša in težko se rešiš iz začaranega kroga, v katerega te je potegnil sovražnik.

Nisi svoboden prepustiti se.

Nisi svoboden boriti se za tisto, kar je dragoceno.

Ne moreš se svobodno znebiti pomilovanja in obupa.

Nisi svoboden, da bi prepoznal dobro in lepo v svojem življenju.

Nisi svoboden, da bi prepoznal, kaj Bog ZDAJ počne s tabo in kaj ZDAJ hoče od tebe.

Obremenjen si, pod stresom, namrščen in zaskrbljen.

V molitvi nimaš občutka, da si pred nekom, ki te ljubi, ampak pred nekom, ki ga moraš spodbujati k ukrepanju – in sposoben si besno udrihati po njem, ko vidiš, da nenehno odlaga izpolnitev tvojih zahtev.

Zaskrbljenost pomeni verjeti, da Bog nima pojma, kaj počne

Ko se vse to strne na eno mesto, zveni zelo obtožujoče in bedno. A če se prepoznaš v teh besedah (ali v nekaterih izmed njih), je možno, da si stopil globoko v blato laži o tem, da lahko nadzoruješ svoje življenje, da lahko nadzoruješ Boga … In to je stanje, ki na široko odpira vrata zaskrbljenosti, tesnobi, obupu, depresiji – nezmožnosti, da bi mirno živeli trenutek za trenutkom, dan za dnem in prepustili Bogu, da vodi vsakega posebej. Zaskrbljenost pomeni verjeti, da Bog nima pojma, kaj počne. Poklicani smo k vztrajni molitvi, a če se molitve lotevamo kot trgovanja, v katerem dajemo določeno vrednost za določeno vrednost, potem izgubimo privilegij, da od Boga prejmemo VSE, in ne le določene mere. In od Boga se dobi vse za – vse.

Žalostno je gledati na videz srečno osebo (ali to biti), ki ni svobodna. Ko začnemo zadrževati dele svojega življenja zase, ko delamo projekt sami in si ustvarjamo pritisk, da nekaj mora biti tako ali tako in da bomo takrat srečni – ne zdaj, ampak šele takrat! – počasi prihajamo na področje, kjer ne dajemo več vsega Bogu, hkrati pa hočemo od njega vse (kar želimo).

»O kako zelo me prizadene nezaupanje duše. Takšna duša priznava, da sem svet in pravičen, vendar ne veruje, da sem usmiljenje, ne zaupa v mojo dobroto. Tudi satani slavijo mojo pravičnost, a vendar ne verujejo v mojo dobroto.« (iz dnevnika sv. Favstine)

Na vrsti smo mi – poklicani smo, da se kljub vsemu odločimo zaupati Božji dobroti. Bog se je že zdavnaj odločil, da nas reši in ostane z nami do konca …


Vir: Žena vrsna

Foto: Unsplash

Prev. in prir.: MG

Obj.: MG

Povej naprej.