22. julij: Gospoda so vzeli iz groba in ne vemo, kam so ga položili.

Objavljeno: 21. 07. 2023

|

22. julij: Gospoda so vzeli iz groba in ne vemo, kam so ga položili.

To je misel Marije Magdalene na velikonočno jutro. Mar ni takšno pogosto tudi naše razpoloženje. Gospoda ni tam, kjer ga iščemo. Bog ne odgovarja tako kot smo si predstavljali. In vendar ga Marija Magdalena ne neha iskati.  To je prvo povabilo velikonočnega jutra. Vera je iskanje Vstalega. Kljub temu, da prvo spoznanje ob grobu ni: Jezus je vstal, ampak: Ne vemo, kam so ga položili, je velikonočno  jutro veselo. Je povabilo k vstajenjski veri.

Mar ni tudi naša vera pogosto podobna Marijini. Mar nismo pogosto zbegani in ne vemo, kje se Bog skriva, zakaj ga ni. A vztraja v iskanju in Vstalega končno najde. Pot naše vere ni tako preprosta in prav je, da jo vzamemo zares.

Marija Magdalena je omenjena kot tista, iz katere je Jezus izgnal sedem demonov, najbrž je tista, ki je mazilila Jezusu noge in jih brisala s svojimi lasmi. Eni so se zgražali, da je grešnica.

Prvo, kar mi govori ta dogodek je, da se vera začne v neskončnem hrepenenju, da bi nekoga, ki ga ljubimo, imeli zase. Za mnoge pretirava tako ali drugače, vendar se Jezus nad tem hrepenenjem ne zgraža, nasprotno, je odgovor na to hrepenenje.

Lahko bi rekli, da so prvi ob grobu tisti, ki so ves čas tiščali k njemu. V življenju vere, ne more biti drugače. V nas so hrepenenja po bližini, po pripadanju, po imeti zase. Jezus je odgovor na ta človeška hrepenenja. A želi, da gremo na pot, tako v naših odnosih in ga iščemo, kot v odnosu do Njega. Oboje se močno prepleta.

Vstajenja ni mogoče dočakati, če se od bližnjih oddaljimo. Seveda v tem trenutku pomislimo na tiste, ki so sami in nimajo nikogar, ki bi bil z njimi. Naj bodo v naših mislih in bodimo z njimi na poti vere. Vera je vedno v občestvu in k temu nas vabi obhajanje velike noči, kljub omejitvam.

Še ena misel ob vstajenju: Kdaj je Marija Magdalena srečala Jezusa? Ko je tekla k učencem, da jim sporoči, da gre pred njimi v Galilejo. Jezusa bomo srečevali, z njim živeli, če bo naše življenje od hrepenenj, da bi ga imeli zase, preraslo v neustavljivo hrepenenje, da ga prinesemo drugim.

Vsem želim veselo vstajenjsko jutro naše vere. Vere, ki je: Pot neustavljivih hrepenenj, ki jim moramo iskati globlji odgovor; pot poslušanja božje besede; pot premagovanja obupa v zaupanju, da Bog vedno deluje; pot vztrajanja v skupnem iskanju; pot prinašanja Jezusa drugim. Gospod je res vstal in živi!


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.