25. julij: Kdor hoče biti prvi, bodi vsem služabnik …

Objavljeno: 24. 07. 2023

|

25. julij: Kdor hoče biti prvi, bodi vsem služabnik …

Kdo lahko danes to misel še vzame zares? Če nisi prvi, če ne tekmuješ, te ni. Če se, tako ali drugače ne pojavljaš na prvih mestih, te povozijo. Kako lahko Jezus prisega na tako nefunkcionalno, neuporabno držo? Res, na prvi pogled je biti služabnik nekaj popolnoma neuporabnega. Če pogledamo od bliže, služenje ni tako nesmiselno. Poglejte: Če se borim za prvo mesto, ali je tam še prostor za bližnjega? Če mi je tako pomembno, da bom prvi, kdo je moj bližnji? Bližnji postane služabnik! A to postane z ukazom, ne z zgledom. Postane po krivici, ne z veseljem. In ko bo ta prišel do priložnosti, da pride na prvo mesto, bo oblast izkoristil, da mene naredi za služabnika. Prav tako po krivici. Po stari logiki oblasti je torej popolnoma jasno, da je na videz svoboden tisti, ki je prvi ter suženj tisti, ki je podrejen in streže. Navsezadnje postanemo v tekmi za pomembnostjo vedno podrejeni in razočarani.

Tako lahko počasi ugotovimo, da Jezus gleda z izredno jasnostjo v človeško srce. Samo dve poti obstajata, vedno pravi ozka in strma ter široka in položna. Prva vodi v življenje, druga v pogubo. Na teh dveh je med drugim zapisano tudi to, kar smo slišali danes: služi ali vladaj. Tisti, ki vlada, ne more vzgajati za služenje. Le tisti, ki služi, lahko ustvarja prostor dialoga in prostor ljubezni, pa naj bo to na najširši družbeni ali na najbolj intimni in osebni ravni.

Včasih sem grozno težko razumel, zakaj je Jezus sprejel križ. Mar ne bi bilo bolj smiselno pokazati, kaj je prav in kaj mora vladati. Danes bolj razumem, oblast ljubezni je mogoče pridobiti samo s služenjem!

Vedno znova mi pride pred oči podoba Frančiška Asiškega, ki prosjači po Asiških ulicah. Zakaj je potrebno biti berač, če hočeš biti dober. Danes mislim, da bolje razumem. Samo nora zaveza služenju, ustvarja čisto nov pogled, nov prostor ljubezni.

Pred nami je tako nora izbira: služiti ali vladati. Odločitev je naša. A ne moremo se sprenevedati, kjer vlada služenje, vlada ljubezen. Kjer vlada tekmovanje, za ljubezen ni več prostora. Odločitev ni lahka, a vendar jasna. Vedno obstajata le dve poti. Samo ena vodi v resnično življenje!


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.