5. avgust: Saloma zahteva glavo Janeza Krstnika

Objavljeno: 04. 08. 2023

|

5. avgust: Saloma zahteva glavo Janeza Krstnika

Zgodba o Krstnikovi smrti me vedno znova pretrese. Ne le to, da umre; bolj to, da umre po čisti neumnosti in objestnosti in pa kako pošastno vlogo odigra deklica Saloma.

Verjetno sem pod vplivom branja Wildove literarizacije in morda je bilo v resnici precej drugače, ampak prav dobim pred oči gručo spolno zagrenjenih in opitih možakarjev, ki se slinijo nad ravno prebujenim telescem, ki še samo ne ve dobro, kaj vzbuja in kaj sporoča. In ko zasluti svojo moč, ko vidi, kako so (domnevno) zreli možakarji pred njo na kolenih, se te moči opije in postane pošastna, demonska, krvoločna.

Koliko podobnih, morda ne smrtonosnih, a enako bolečih zgodb deklet in žensk lahko srečamo. In kakšne rane puščajo za seboj (najprej zanje)! Kako ženske njihova privlačnost zvabi, da postanejo “predmeti na razprodaji”. Potrošniški artikli.

Pa sploh ne gre le za ta problem in za ta scenarij, tudi drugje na novo odkrita moč in obvladanje lahko zapelje, da postanemo pošasti. Ali pa denar. Saj tudi Adam in Eva v raju nista vedela za dramatične posledice svojega na videz nedolžnega dejanja – bilo je točno isto: pijanost nad močjo, ki je bila na videz na razpolago, ju je odtrgala od ljubezni od Boga. Ker nista verjela, da že imata vse, sta si hotela utrgati vsaj nekaj.

A to ne pomeni, da je vse izgubljeno. V tem je ključni obrat, ki ga obljubi že prva Mojzesova Knjiga svetega pisma in ki ga uresniči Jezus na križu. Je pot naprej, opran si v Jezusovi krvi, kljub svojemu grehu si še vedno v ljubečem božjem objemu. Odpuščeno ti je.

Pa še nekaj nam govori smrt Janeza Krstnika. Janez Krstnik je moral za svoje pogumno dejanje prepovedi poroke med krvnimi sorodniki plačati z odsekano glavo. Tudi mnogi ostali mučenci so velikokrat pričali za moralno dobro in so bili potem, ker so nasprotovali oblastnikom, ubiti.
Tudi danes se marsikdaj srečamo s primeri, ko vemo, da drugi ne delajo prav, pa si ne upamo ničesar reči. Ali si ne bi vzeli za zgled Janeza Krstnika, ki si upa povedati resnico? Dostikrat nam je molčanje lažja rešitev, kajne?


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.