Kateheza o SDM v Lizboni: Mladi pokazali, da je mogoč tudi drugačen svet

Objavljeno: 10. 08. 2023

|

Kateheza <strong>o SDM v Lizboni:</strong> Mladi pokazali, da <em>je mogoč tudi drugačen svet</em>
Sveti oče je v sredo, 9. avgusta, dopoldne v vatikanski dvorani Pavla VI. ponovno imel katehezo, potem ko so v mesecu juliju bile splošne avdience odpovedane zaradi poletnega oddiha. Govoril o svojem potovanju na Portugalsko, ki je potekalo od 2. do 6. avgusta, med katerim se je udeležil svetovnega dneva mladih v Lizboni.

»Svetovni dan mladih v Lizboni je vsem pokazal, da je mogoč tudi drugačen svet: svet bratov in sester, kjer zastave vseh narodov vihrajo skupaj, druga ob drugi, brez sovraštva, brez strahu, brez zapiranja, brez orožja!« so se glasile papeževe besede med katehezo, ki jo je namenil svojemu zadnjemu apostolskemu potovanju, v središču katerega je bil 37. svetovni dan mladih. Dejal je, da je v Fatimi molil za mir ter Boga prosil, naj svet ozdravi bolezni, kot so napuh, laži, sovraštvo in nasilja. Izpostavil je tudi, da je srečanje mladih na Portugalskem bilo »srečanje z živim Kristusom«.

Svetopisemski odlomek: Lk 1,39-42

Tiste dni je Marija vstala in se v naglici odpravila v gričevje, v mesto na Judovem. Stopila je v Zaharijevo hišo in pozdravila Elizabeto. Ko je Elizabeta zaslišala Marijin pozdrav, se je dete veselo zganilo v njenem telesu. Elizabeta je postala polna Svetega Duha in je na ves glas vzkliknila in rekla: »Blagoslovljena ti med ženami, in blagoslovljen sad tvojega telesa!

Kateheza: Apostolsko potovanje na Portugalsko ob svetovnem dnevu mladih

Dragi bratje in sestre, dober dan!

V preteklih dneh sem se odpravil na Portugalsko na 37. svetovni dan mladih. Ta svetovni dan mladih v Lizboni, ki je bil po pandemiji, so vsi občutili kot dar Boga, ki je premaknil srca in korake mladih, veliko mladih z vseh koncev sveta, da bi se srečali med seboj in z Jezusom.

Kot dobro vemo, je pandemija močno vplivala na socialno vedenje: izolacija se je pogosto sprevrgla v zaprtost, kar so še posebej močno čutili mladi. S tem svetovnim dnevom mladih je Bog dal »spodbudo« v nasprotno smer: zaznamoval je nov začetek velikega romanja mladih po celinah v imenu Jezusa Kristusa. In ni naključje, da je do tega prišlo v Lizboni, mestu, ki zre na ocean, mestu, ki je simbol velikih pomorskih raziskovanj.

Tako je na svetovnem dnevu mladih evangelij mladim ponudil vzor Device Marije. Marija je v trenutku, ki je bil zanjo najbolj kritičen, ko se odpravi obiskat Elizabeto, evangelij pravi, »vstala in se v naglici odpravila« (Lk 1,39). Zelo mi je všeč klicati Marijo v tej njeni stvarnosti: Marija, ki je v naglici. Vedno vse počne hitro, nikoli nas ne pusti čakati. Je mama vseh. Tako Marija še danes, v tretjem tisočletju, vodi romanje mladih za Jezusom. Kot je to tudi storila pred stoletjem v Fatimi na Portugalskem, ko se je obrnila na tri otroke in jim zaupala sporočilo vere in upanja za Cerkev in svet. Zato sem se med svetovnim dnevom mladih vrnil v Fatimo, na kraj prikazovanja, in skupaj z nekaterimi bolnimi mladimi molil k Bogu, da bi ozdravil svet bolezni duše: napuha, laži, sovraštva, nasilja – to so bolezni duše in svet boleha za njimi. Obnovili smo posvetitev sebe, Evrope in sveta Marijinemu Brezmadežnemu Srcu. Molil sem za mir, saj je po vsem svetu veliko vojn.

Mladi vsega sveta so prišli v Lizbono v velikem številu in z velikim navdušenjem. Srečal sem jih v majhnih skupinah in nekatere z mnogimi težavami, na primer skupino mladih Ukrajincev ki so nosili boleče zgodbe. To niso bile počitnice, turistično potovanje ali duhovni dogodek, namenjen samemu sebi. Svetovni dan mladih je srečanje z živim Kristusom prek Cerkve. Mladi gredo, da bi se srečali s Kristusom; res je, da kjer so mladi, tam je veselje, tam je od vsega tega nekaj!

Moj obisk Portugalske ob svetovnem dnevu mladih je bil deležen prazničnega vzdušja tega vala mladih. Za to se zahvaljujem Bogu, še posebej pa mislim na Cerkev v Lizboni, ki bo v zameno za velik trud pri organizaciji in sprejemu dobila novo energijo za nadaljevanje nove poti, da bo z apostolsko vnemo spet vrgla svoje mreže. Mladi na Portugalskem že sedaj predstavljajo živo navzočnost, zdaj, po tej »transfuziji«, prejeti od Cerkva po vsem svetu, pa bodo to postali še bolj. Mnogi mladi so na svoji poti domov ustavili v Rimu, vidimo jih tudi tukaj, med njimi je nekaj takih, ki so se udeležili tega dne.

Medtem ko se v Ukrajini in drugod po svetu bojuje in se v nekaterih skritih dvoranah načrtuje vojna – to načrtovanje vojne je strašno –, je svetovni dan mladih vsem pokazal, da je mogoč tudi drugačen svet: svet bratov in sester, kjer zastave vseh narodov vihrajo skupaj, druga ob drugi, brez sovraštva, brez strahu, brez zapiranja, brez orožja! Sporočilo mladih je bilo jasno: ali mu bodo »mogočneži sveta« prisluhnili? Ali bodo prisluhnili temu navdušenju mladih, ki hočejo mir? To je prilika za naš čas. Tudi danes Jezus pravi: »Kdor ima ušesa, naj posluša! Kdor ima oči, naj gleda!« Upamo, da bo ves svet prisluhnil temu dnevu mladih in videl to lepoto mladih.

Še enkrat se zahvaljujem Portugalski in Lizboni, predsedniku republike, ki se je udeležil vseh dogodkov, in drugim civilnim oblastem, lizbonskemu patriarhu, predsedniku škofovske konference in škofu koordinatorju Svetovnega dneva mladih, vsem sodelavcem in prostovoljcem. Pomislite, da da je bilo prostovoljcev, ki sem jih srečal zadnji dan, pred vrnitvijo, 25.000. Hvala vsem! Na priprošnjo Device Marije naj Gospod blagoslovi mlade po vsem svetu in naj blagoslovi portugalski narod.

Skupaj prosimo Devico Marijo, naj blagoslovi portugalsko ljudstvo.

[molitev Zdravamarija]


Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Obj.: MG

Povej naprej.