V ameriških kinematografih dokumentarni film o sestri Marii Rosi Leggol

Objavljeno: 14. 08. 2023

|

Kategorije: Zanimivosti

V ameriških kinematografih <strong>dokumentarni film</strong> o <em>sestri Marii Rosi Leggol</em>
V ameriške kinematografe je prišel film o frančiškanski redovnici sestri Marii Rosi Leggol, ki je umrla leta 2020. Na škofijski ravni se je že začel postopek za beatifikacijo.

Od 11. avgusta je v kinematografih v Los Angelesu, Chicagu in New Yorku na programu dokumentarni film »With This Light«. Pripoveduje o življenju frančiškanke Marie Rose Leggol, ki je odraščala v sirotišnici v Hondurasu. Pozneje je vse svoje življenje posvetila osirotelim in zapuščenim otrokom v Hondurasu, kjer je leta 1964 odprla svojo prvo sirotišnico, leta 1966 pa ustanovila neprofitno organizacijo »Sociedad Amigos de los Niños«. Umrla leta 2020 za covidom-19. Sestra Maria Rosa, ki ji mnogi pravijo »mati Terezija iz Hondurasa«, je sedaj v postopku za beatifikacijo na škofijski ravni.

Več kot 500 hiš po vsej Latinski Ameriki

Sestra Maria Rosa je po vsej Latinski Ameriki odprla petsto hiš, pri tem pa sledila holističnemu pristopu, kar ne pomeni le vplivati na življenje sprejetih otrok, ampak tudi ustvariti delovna mesta za njihove sorodnike, spodbujati sodobne podjetniške in izobraževalne programe ter zagotavljati zdravstveno oskrbo prek klinik in zdravniških združenj. Frančiškanska redovnica je bila ženska, ki ni dovolila, da bi diktature, vojaški državni udari ali naravne katastrofe prekinile njene projekte. V svojem življenju je bila vedno zelo pozorna in predana svojim ljudem, v celoti se je razdajala, vse do konca, dokler ji v 93. letu starosti covid-19 ni vzel življenja.

Odkrivanje dobrega

Sestra Rose Pacatte, ki pripada Hčeram svetega Pavla in je direktorica Pavlinskega centra za medijske študije v Los Angelesu, je v pogovoru za Radio Vatican-Vatican News razmišljala o »vsem dobrem, ki se dogaja po svetu in ki se ga ne zavedamo«. Dodala je, da »če ste ljubili Mater Terezijo in dobro, ki ga je naredila, boste imeli radi tudi to sestro«. Sestra Maria Rosa »je počela zelo drzne stvari, ki se jim danes lahko smejimo, vendar so v tistem času zahtevale veliko odločnosti, poguma in prepričljivosti. Imela je pogum svojih prepričanj in bila je ljubljena.«

Življenje vere, upanja in ljubezni

Življenje sestre Marie Rose je bilo živeto v polnosti, v imenu vere, upanja in ljubezni ter na junaški način, kar pokaže tudi dokumentarec, še pove sestra Pacatte. Film prikazuje, kako »lahko tudi mi v življenju prevzamemo svoje vsakodnevne naloge in ponesemo Jezusa v svet.« Dokumentarec je bil lani že predvajan v Vatikanu za uslužbence in člane diplomatskega zbora, akreditirane pri Svetega sedeža. 15. avgusta bo na razpolago tudi video »on demand«.


Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Obj.: MG

Povej naprej.