Z molitvijo rožnega venca postanete boljši na 7 načinov

Objavljeno: 17. 08. 2023

|

Kategorije: Duhovnost, Vera

Z <strong>molitvijo rožnega venca</strong> <em>postanete boljši</em> na 7 načinov

Če vam je kdaj težko moliti rožni venec ali se zavezati k redni molitvi, preberite in spoznajte sedem presenetljivih stvari, ki se zgodijo v vašem življenju, ko začnete pogosteje moliti rožni venec!

 

Postanete manj sebični

Veste, kako je, ko nekoga ali nekaj ljubite iz vsega srca in ste nad tem zelo navdušeni, vendar je včasih težko ravnati v skladu s to ljubeznijo? Tako se počutim glede rožnega venca. Rada ga imam in všeč mi je, da smo ga dobili v dar. Resnično verjamem v njegovo moč. Toda najti čas za molitev? To od mene zahteva, da se žrtvujem in se odpovem času in energiji zase ter namesto tega razmišljam o skrivnostih. Molitev rožnega venca nam pomaga, da se ponovno osredotočimo na Kristusa, ki nas lahko dvigne nad nas same in naše grehe ter nas na novo nauči discipline, da se vzdržimo popuščanja svoji sebičnosti.

Postanete bolj disciplinirani

Bolj ko molite rožni venec, bolj si ga želite moliti. Milost discipline se kuje v trenutkih, ko utišate svoje misli, da bi se osredotočili, ko molite in takrat, ko ste utrujeni, ali ko ugasnete mobilni telefon, da bi molili rožni venec pred spanjem. Ta dejanja discipline vplivajo na vsa področja vašega življenja. Disciplina je kot trening, maratonski tekač ne morete postati na svojem prvem teku. Lahko pa ga sčasoma postopoma nadgrajujete. Rožni venec vam pomaga narediti te majhne korake k cilju, da Bog postane najvišja prednostna naloga v vašem življenju. Tudi v tistih dneh (ali obdobjih), ko ne čutite čustvene ali duhovne tolažbe, je vztrajanje pri molitvi rožnega venca čudovit način, da ostanete zvesti, izpolnjujete svojo dolžnost do Boga in Marije ter sledite temu “majhnemu pravilu” v svojem dnevu.

Devica Marija razkriva notranjost

Zavedam se, da je, če ste kot otrok doživeli suhoparno predstavitev rožnega venca (morda vas je k molitvi prisilil dobronamerni učitelj ali starš in ste ga povezali z navadnim dolgčasom), morda težko razumeti, kako lahko rožni venec med molitvijo ponudi nekaj lepega ali vzvišenega, tudi če verjamete v njegove močne posledice. Vendar resnično verjamem, da se skrite globine razkrijejo, ko pogosto molimo rožni venec. Ob rednem premišljevanju vsake skrivnosti vam ima naša Gospa s Kristusom zagotovo kaj dati. Morda je to uvid v področje vašega življenja, na katerem se borite. Morda je to razsvetljenje, povezano z določenim trenutkom v Kristusovem življenju, ki vam bo resnično pomagalo. Morda je to izkušnja, ki se lahko zgodi v globoki molitvi, ob kateri imate občutek, da ste dejansko tam v trenutku, ko se ta skrivnost dogaja. Vedno je na voljo nekaj novega, kar lahko raziskujete, in vedno je na voljo nekaj dobrega, kar lahko odkrijete.

Imate več poguma

Ko začneš z rožnim vencem polagati svoje zaupanje in življenje v Marijine roke, začenjaš razumeti, da je Marija nadvse praktična, preprosta in polna rešitev. Želi nas le pripeljati h Kristusu in nas ima tako rada, da ji izkazujemo veliko čast, ko ji izročamo svoje težave. Ko se obrnete k Mariji po pomoč in verjamete, da bo ona videla rešitev, postajate pogumnejši. Sveti Maksimilijan Kolbe je dejal: “Marijo vidim povsod. Nikjer ne vidim nobenih težav.”

Z rožnim vencem dan mine mirno

Z rožnim vencem je ves moj dan mirnejši – kot da Marija budno bdi in se bori proti slabim stvarem. Stvari se lažje postavijo na svoje mesto. Bolj se zavedam Božje navzočnosti. Molitev rožnega venca ne izbriše trpljenja iz mojega življenja, vendar mi daje veliko močnejše orožje za boj proti njemu.

Postanete bolj ozaveščeni, preden pride trenutek skušnjave

Ena od petnajstih obljub molitve rožnega venca je naslednja: “Rožni venec bo močno orožje proti peklu, uničil bo grehe in pregnal herezije.” Iz lastne izkušnje vem, da se, ko pogosto molim rožni venec, zdi, kot da se trenutek pred grehom upočasni. Če si na primer zaželim obrekovati, tega ne storim samodejno. Zavedam se, da se ta dejanja začnejo s pogovorom v moji glavi. Pred dejanjem se bolj zavedam skušnjave in imam več časa, da razmislim, ali to res želim storiti ali ne. Z molitvijo rožnega venca začnem gledati na svoje življenje skozi Božje oči in začnem videti, da je tisto, kar On želi od mene, dobro in da tudi jaz želim enako.

Začnete živeti utelešenje

Moč rožnega venca je v njegovi preprostosti. Na videz je tako preprost, da se lahko inteligentnemu umu zdi neumen. Pogosto mislimo, da moramo najti zapleteno, pametno, težko rešitev za rešitev naših zapletenih, pametnih, težkih problemov. Gledamo v brezno svojih težav in se sprašujemo, kako bomo našli rešitev za to globoko rano. Ni nam treba. Bog je prišel na zemljo kot majhen, šibek in nemočen otrok, ki se je rodil v revščini. Rožni venec, ki je tako zavajajoče preprost, da ga lahko molimo v vseh okoliščinah, je najmočnejše molitveno orožje, ki ga imamo.

“Ni težave, ne glede na to, kako težka je, zemeljska ali duhovna, v osebnem življenju vsakega od nas, v naših družinah, ki je ne bi mogli rešiti s pomočjo rožnega venca.”

– s. Lucija iz Fatime


Vir: Žena vrsna

Foto: Unsplash

Prev. in prir.: MG

Obj.: MG

Povej naprej.